SP doet neonicotinoïden in de ban

„De SP is voor een strenger toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen. We willen de toelating van neonicotinoïden en glyfosaat (Roundup) beëindigen”, zegt kandidaat-Kamerlid Inez Staarink van de SP deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft volgens de SP een verband vastgesteld tussen kanker en glyfosaat. „Daar moet je siertelers, werknemers en andere mensen niet aan bloot stellen. Neonicotinoïden veroorzaken bijensterfte. Bijen zijn van groot belang voor de sierteeltsector”, aldus Staarink.

Met de stelling dat de overheid snel een oplossing moet vinden om correctiemiddelen beschikbaar te houden voor telers, bijvoorbeeld door zulke middelen op recept verkrijgbaar te laten zijn, is ze het oneens. „Het hangt van het middel af. Biologische middelen, mits veilig, moeten makkelijker toegelaten worden. De SP wil zo min mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen. Integrated Pest Management wordt de minimum standaard. Het toelatingsbeleid wordt restrictiever voor zware middelen.”

De partij van lijsttrekker Emile Roemer wil verder af van het verlaagde tarief energiebelasting voor de glastuinbouw. Landbouwzaken zijn volgens de SP in principe terecht ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. Oprichting van een nieuw ministerie van Landbouw is niet nodig. „Wij denken niet dat de crux voor een duurzame, gezonde en sociale landbouwproductie in een nieuw ministerie ligt. De crux ligt in goed beleid. En als je dan toch al de structuur omver wilt gooien, is het logischer om van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een breed groen ministerie te maken en Voedsel en Landbouw daarbij onder te brengen.”

Doe mee met de verkiezingspoll van het Vakblad voor de Bloemisterij en bekijk direct de uitslag.

TOT AAN DE TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN OP 15 MAART LAAT DE BLOEMISTERIJ OP DEZE SITE ELKE WERKDAG EEN POLITIEKE PARTIJ AAN HET WOORD OVER DE GLASTUINBOUW.