Spotmarkt gas haalt de lange termijnprijs in

Zoals bij elektriciteit op het moment het geval is, is in de prijsontwikkeling van het gas ook te zien dat de korte termijn relatief duur is in vergelijking met de lange termijn.

Als je kijkt naar de huidige Leba-prijs van ruim €0,21 per kuub dan is deze ruim 2 cent per kuub hoger dan de ‘lange’ termijnprijs van 2019. Voor deze ontwikkeling is de term backwardation bedacht. Door krapte in de spotmarkt is de prijs van het product op de dagmarkt hoger dan de lange termijncontracten. Hoewel de dagprijs aan het eind van vorige week iets zakte, bleef deze nog steeds hoger dan die van de lange termijnprijzen, de lange termijnprijzen daalden veel sneller.

Belangrijkste redenen van deze ontwikkeling zijn onderhoud aan verschillende centrales en beperking in de aanvoer van gas vanuit Noorwegen. Bovendien is de komende maand voor een bepaalde periode de Interconnector, de gaspijplijn, tussen Zeebrugge in België en Bacton in het Verenigd Koninkrijk gesloten wegens jaarlijks onderhoud.

Hierdoor kan er geen Engels gas worden geïmporteerd naar het Europese vasteland, die via de Interconnector met een omvang van 30 à 40 miljoen kuub per dag kan plaatsvinden. De hoogte van de dagprijs wordt deze periode ook grotendeels bepaald door het vullen van de gasopslagen voor de winterperiode. Dit is op het moment nog voor geen derde voltooid.

Elektriciteit
Na een korte stijging aan het begin van de vorige week maakten de prijzen voor de lange termijn aan het einde van vorige week een flinke daling. Gezien het feit dat de steenkoolprijzen nauwelijks daalden lijkt het erop dat de elektriciteitsprijzen hierin de gasprijs volgden die kon zakken door een dalende olieprijs.

Voor de korte termijn zijn de prijzen nog steeds redelijk hoog, zoals de week daarvoor, doordat er op het moment nog altijd veel onderhoud wordt gepleegd aan kolencentrales en kerncentrale Borssele. Daarnaast is er weinig opwekking door wind en wordt de vraag hoog gehouden door het gebruik van airco’s tegen de warmte.

De gascentrales kunnen hier ook weinig verandering in brengen aangezien de gasprijs hoog is en deze op haar beurt de korte termijn elektraprijzen doet stijgen. De krapte in het aanbod was duidelijk merkbaar in de afgelopen maand mei. De transmissienetbeheerder Tennet moest de afgelopen tijd relatief vaak gebruik maken van noodvermogen, welke volgens het bedrijf direct toe te wijzen is aan de uitval van diverse centrales.

Olie
De mondiale onrust welke veroorzaakt wordt door de op handen zijnde handelsoorlogen zijn onder andere verantwoordelijk voor de daling van de olieprijzen. Handelaren voorzien namelijk een lagere economische vooruitgang. Als de wereldeconomie minder hard groeit, zal de vraag naar olie kunnen afnemen. Dit is de reden voor wederom een daling van de olieprijs.

Aanvankelijk was de prijs van olie aan het stijgen nadat hier en daar berichten opdoken over de beperking van de olieproductie. Uit de berichten was af te lijden dat de beperking voorlopig van kracht blijft. Een definitief besluit hierover wordt verwacht rond 22 juni a.s.. Analisten gaan er nu vanuit dat rond de daaropvolgende OPEC-bijeenkomst van 22 november dit jaar besloten wordt om de productiebeperking af te bouwen.

Wekelijks worden de Amerikaanse olievoorraden bekend gemaakt waarna de koers een drukkend of stijgend effect ondervindt. Ondanks dat de voorraad met meer dan 3 miljoen vaten ruwe olie van 159 liter per vat was afgenomen bleek dit gegeven geen reden voor een stijging. De onrust over de vertraging van de wereldeconomie is blijkbaar groter dan tegenvallende voorraadcijfers.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties