Staatssecretaris Martijn van Dam scoort dikke onvoldoende bij boer en tuinder

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (EZ) kijgt van boeren en tuinders een rapportcijfer 3,6 voor zijn land- en tuinbouwbeleid. Met deze dikke onvoldoende scoort hij historisch laag als het gaat om vertrouwen in landbouwbewindslieden. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau AgriDirect en Nieuwe Oogst onder zeshonderd agrarische ondernemers.

Van Dam (PvdA) doet het volgens het onderzoek slechter dan zijn voorgangster, partijgenote Sharon Dijksma. Zij wist enkele jaren geleden ook geen voldoende te behalen, maar scoorde met een 5,4 toch flink hoger dan Van Dam.

Laurens Jan Brinkhorst (D66), die in de periode 1999–2002 actief was als minister van landbouw, was ook niet geliefd onder boeren en tuinders. Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) behaalde in 2012 een 6,8 voor zijn beleid. Cees Veerman (CDA) voert nog altijd de rij aan, hij behaalde een 7 in 2006.

Met een 5,0 geven agrariërs het huidige kabinet-Rutte II een onvoldoende. Hun vertrouwen in de politiek is de afgelopen kabinetsperiode gedaald. Van de agrarische ondernemers heeft 64,4% minder vertrouwen in de politiek dan bij de vorige kabinetsperiode. Bij 32,5% is dit vertrouwen niet veranderd en bij 2,6% nam het vertrouwen toe.

Doe mee met de verkiezingspoll van het Vakblad voor de Bloemisterij en bekijk direct de uitslag.