Stadse cowboys

Ben ik een week in Nederland, vliegen de sneeuwbuien mij om de oren en is het minimaal 25 graden kouder dan in Oeganda. Als je dan door de stad loopt zie je van die stoere mannen en vrouwen op leren laarzen of ze zo regelrecht uit de ‘bush’ komen. Na een zware tocht door sneeuwstormen trakteren sommige mensen zichzelf op een outfit die totaal niet past bij de stadsjungle. Stoere pakken en dikke vette leren laarzen waar de oermens van uit zijn pet zou gaan.

Zo zie je ze uit hun Range Rovers stappen alsof ze net uit Afrika zijn komen rijden. Ik denk dat de oprit bij deze mensen nog vloerverwarming heeft. In Afrika gaat dat heel anders. De echte ‘survivalmensen’ lopen in korte broek met een paar ‘safari boots’ van de Bata. Dat mogen ook de ‘dessert boots’ zijn, maar anders niet. T-shirt of overhemd van elk merk is goed en als laatste: je rijdt nooit in een Range Rover. Dat is het type auto dat voor omhooggevallen stadse cowboys is gemaakt.

“If you want to get into the bush, you take a Land Rover. If you want to get out of it as well you take a Land Cruiser”. Een Land Rover of Range Rover zijn in Nederland statussymbolen, terwijl die in Afrika getuigen van zeer slechte smaak. Ze geven gelijk aan dat je nooit in een natuurpark komt. Onderweg naar de bush vanuit Kampala worden de wegen meestal niet echt beter. De diameter van de gaten in de weg neemt iedere kilometer met een centimeter toe. Tegen de tijd dat je op de plaats van bestemming bent heeft je auto en met name de schokbreker meer te verduren gehad dan 100 jaar stoeprandjes in de P.C. Hooftstraat.

Een korte cursus autotechniek is dan ook voor iedereen een absolute aanrader bij ons. Zelfs mijn vrouw en kinderen kijken regelmatig mee onder de motorkap. Een aantal onderdelen die je altijd meeneemt als je op safari gaat zijn; Duct tape, ijzerdraad en tyraps. Met deze drie onderdelen fiks je 95% van al je problemen. Een auto vol elektronica die zelf stuurt, zelf remt et cetera is niets voor ons. Maar heel goed als je al je aandacht nodig hebt bij het kopen van je stoere outfit en het er altijd pico bello uitzien als je gaat winkelen. Stel je toch eens voor dat je echt eens een gat in de weg tegenkomt.