Statenfractie VVD Noord-Holland bezorgd over risico’s geothermie

De Statenfractie van de VVD in Noord-Holland maakt zich zorgen over de mogelijke risico’s die aan de winning van geothermie verbonden zijn. Namens zijn fractie heeft Statenlid Marco Wiesehahn onlangs vragen daarover gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten (GS). Zo wil hij onder meer weten wat het risico op bodembeweging is en of gezondheids-, veiligheids- en milieurisico’s voldoende kunnen worden ingeschat om vergunningen te verlenen.

In Noord-Holland zijn momenteel geothermieprojecten actief in glasgroenteteeltgebied Agriport A7 en bij orchideeënveredelaar Floricultura in Heemskerk. De VVD-fractie wil van GS weten of er elders in de provincie ook nog aardwarmte wordt gewonnen.

Bekend is dat de provincie Noord-Holland nog dit jaar seismisch onderzoek wil starten naar het geothermisch potentieel van de ondergrond in de metropoolregio Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. De provincie heeft daar €2,5 miljoen voor klaar liggen. Uiteindelijk moet dat leiden tot een proefboring in 2019.

Zorgvuldigheid boven snelheid
De Statenfractie van de VVD steunt de doorontwikkeling van geothermie in de provincie. „Daarbij is het ons inziens belangrijk zorgvuldigheid wel vóór snelheid te laten gaan”, plaatst Wiesehahn als kanttekening. Hij wijst daarbij op onderzoek dat het Staatstoezicht op de Mijnen laat doen naar de risico’s van geothermie en waarvan de resultaten begin 2019 worden verwacht. Verder valt volgens hem uit een advies van de provincie voor een winningsvergunning aardwarmte in Agriport A7 van maart dit jaar op te maken „dat ook de provincie inziet dat, verbonden aan de winning van aardwarmte en ook aan de proefboringen daaraan voorafgaand, niet alle potentiële consequenties van die activiteit in beeld zijn”.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties