Stek steken én verspenen met een machine

De ISO Group heeft een machine ontwikkeld waarmee middels een robotarm zowel het steken als verspenen van stek mogelijk is. De verwisselbare grijperkop op de robotarm maakt dit mogelijk.

De nieuwe machine is een combinatie van de ISO Cutting Planter 2500 (automatische steksteek machine) en de ISO Vision planter (voor het verspenen of transplanten van beworteld plantmateriaal). Beide machines uit de stal van de ISO Group uit Gameren zijn al enige tijd op de markt.

Omdat het steksteken en verspenen voor de meeste kwekerijen slechts een beperkte gedeelte van het jaar behelst, kwam de vraag of die twee werkzaamheden niet in een machine geïntegreerd konden worden. De eerste uitvoering van zo’n machine is gemaakt voor kwekerij Kwintplant van de Westlandse familie Duijvestijn. Op de IPM in Essen werd hij gepresenteerd.  Door een verwisselbare grijperkop is het voor Kwintplant mogelijk om na het steksteekseizoen de machine in te zetten als transplanter.

Op de foto rechts de band waar een grijper de onbewortelde stek kan pakken (zoals bij een ISO Cutting Planter 2500). Links de aanvoer van de trays met bewortelde stek en de twee grijpers aan de robotarm die deze planten oppakken en in de potten poten.

Specificaties

Het aantal grijpers en andere specificaties van de verwisselbare kop is in overleg met de fabrikant te bepalen. Zodoende wordt het mogelijk om verschillende plantgroottes/-soorten én verschillende tray’s en potmaten te verwerken met een machine, bij de juiste planthandeling en plantsnelheid. Hierdoor kan de machine langere tijd, in meerdere seizoenen en voor meerdere gewassen worden ingezet. Diverse telers hebben zich al gemeld voor de zogenoemde ISO Cutting and TransPlanter.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties