Stel je voor dat het jouw visite was in die lift in Arnhem

  Wat was hij boos. Ik heb het over de opa van mijn vrouw. Het is alweer jaren geleden. Op Oudejaarsavond werd er een vuur gestookt midden op het kruispunt. Uiteraard vatte het asfalt ook vlam. Woedend werd hij. Hoe haalden ze het in hun hoofd om de openbare weg te vernielen!

  Ik herkende die emotie toen ik in de Nieuwjaarsnacht van dit jaar een uit elkaar geklapte prullenbak zag in de straat bij mijn schoonzus. Een groep jongeren een eind verderop kon zomaar de boosdoener zijn geweest. Waar ze liepen knalde het alsof het oorlog was. Het leken wel mortierbommen. Stelletje slopers.

  Natuurlijk ben ik zelf ook jong geweest. Ik weet hoe het werkt. Een zak vuurwerk en een aansteker en je hersenen verschrompelen tot dat ene celletje dat fluistert: aansteken! Nu leefde ik nog in een tijd dat het aanbod aan rotjes beperkt was tot piraatjes, astronauten, donder- en kanonslagen. Daar kon je geen prullenbakken mee opblazen, laat staan bushokjes. Een strijker, toen illegaal, werd al serieuzer, maar het haalde het niet bij de nitraten en cobra’s van nu.

  En vuurstapels maken, daar weten wij tuinders natuurlijk ook alles van. Al merk ik ook daar de afgelopen jaren een kentering bij ons op de weg. Het was heel stil toen we om één uur thuiskwamen en vuurtjes brandden alleen in korven. Ach ja, het is toch ook zonde om nog maandenlang tegen zo’n zwartgeblakerde plek aan te moeten kijken in je berm? Wees toch wijzer.

  En dat wens ik ons hele land toe. Wees toch wijzer. Bescherm jezelf tegen letsel door vuurwerk. Laat het toch niet zover komen dat jouw pijl andermans oog kost. Of stel je eens voor dat het jouw visite was die daar in die lift in Arnhem stond. Verschrikkelijk. En echt hoor, die jongetjes hadden natuurlijk niet de bedoeling dat dit zou gebeuren, maar wij zorgen er met elkaar voor dat het kán gebeuren.

  Ik hoop dat 2020 het jaar wordt dat we wijzer worden. Soms moet je elkaar ervoor beschermen dat je onherstelbare fouten maakt. Een taak voor de politiek. Stop met consumentenvuurwerk!

  Kees van Egmond

  Lees hier meer columns van Kees

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties