Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Sterke prijsstijging voor hortensia

Sterke prijsstijging voor hortensia

0

De gemiddelde prijs van hortensia nam in september flink toe: een plus van 24% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze stijging is toe te schrijven aan de lagere aanvoer; die daalde met 16% fors. De hortensiaomzet nam vorige maand met 4,2% toe bij Royal FloraHolland.

September 2017 kende een veildag minder dan vorig jaar. Daarbij was ook het verloop van het weer dit seizoen heel anders dan in 2016. Het koude voorjaar zorgde voor een vertraging in de knopvorming. In juni werd het een periode erg warm, waardoor veel knoppen, die nog niet volgroeid waren, als het ware in de stress raakten en daardoor klein zijn gebleven. In de relatief warme maanden juli en augustus groeiden de goede knoppen goed door en deze konden al vroeg geoogst worden. In september liep het seizoen drie weken voor en was de aanvoer aflopend, terwijl er vorig jaar nog volop gepiekt werd met de classics in september. Dit verklaart de aanvoerdaling van 16%, zo meldt FloraHolland.

De hoge prijsvorming komt onder andere doordat hortensia’s gewild zijn voor de aankleding van bruiloften. September is een typische trouwmaand en door de schaarste liepen de prijzen voor verse hortensia’s hoog op.

Meer weten over de prijzen in de maand september? Lees Vakblad voor de Bloemisterij nummer 40, dat op 6 oktober verschijnt.

 

 

Cindy van der Zwet
Is redacteur Markt & Trends bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Zij schrijft onder meer over de afzet, marketing en digitalisering.

Reageer op dit artikel

avatar