Stormschade voor agrarische sector geschat op €20 miljoen

De storm van 18 januari heeft voor ongeveer 20 miljoen euro schade aangericht in de totale agrarische sector. Dat volgt uit een eerste grove inschatting van Interpolis. De verzekeraar kreeg tot nu toe ruim 1.200 meldingen binnen. 75 procent daarvan komt uit de landbouw en veehouderij, de andere 25 procent vanuit de glastuinbouw. Hoe hoog het bedrag voor de glastuinbouwsector uitvalt is nog niet bekend.

In de glastuinbouw is veel kleine glasschade. Ook zijn inmiddels twee grote schades bekend met ruim 1.000 kapotte ruiten. In de glastuinbouw trof de storm vooral het Westland en het rivierengebied tot aan Venlo.

 

Meldingen van stormschade in de agrarische sector. Bron: Interpolis

Taxateurs en experts zijn gisteren en vandaag op pad om getroffen ondernemers te bezoeken. Zij brengen de schade in beeld en bekijken samen met ondernemers wat mogelijk is om verdere schade te beperken. In de glastuinbouw is gestart met het provisorisch herstellen van kassen met kunststof platen en het plaatsen van noodwanden om klimaatschade aan het gewas te beperken.

De schades in de landbouw zijn divers. Het betreft vooral schade aan daken van stallen, loodsen en schuren. In de landbouw en veehouderij zijn de schades verspreid door het hele land.

De omvang van de calamiteit is ruim twee keer zo groot als van de storm die in de eerste week van januari 2018 huishield. Toen werd de schade voor de agrarische sector geschat tussen 7 en 10 miljoen euro.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties