Storm richt voor miljoenen schade aan in kassen rond Bleiswijk

De storm die woensdag over ons land trok heeft naar schatting van Interpolis tussen 7 en 10 miljoen aan schade veroorzaakt in de agrarische sector. De verzekeraar heeft 180 meldingen binnen gekregen, waarvan de helft afkomstig is uit de glastuinbouw, meldt woordvoerder Adri Witlox. Van de totale schade is 70 tot 80% afkomstig uit de glastuinbouw

De gemiddelde windkracht tijdens de storm lag rond 10 Beaufort. „Normaal gesproken valt onder windkracht 11 de schade wel mee, maar door de plotselinge windstoten kwam de windsnelheid op sommige momenten een stuk hoger uit”, verklaart Witlox.

Foto: archief Bloemisterij

De grootste schade werd aangericht in Bleiswijk en omgeving. Bij één glastuinbouwbedrijf sneuvelden 1.500 ruiten. Kassen worden tegenwoordig steviger gebouwd dan vroeger, maar er was geen opvallend onderscheid te zien in schade tussen oudere en nieuwere kassen, aldus de verzekeraar.

De avond voor de storm had Interpolis al een twitterbericht gestuurd om haar klanten te waarschuwen. Boven windkracht 8 adviseren we de ramen te sluiten en het schermdoek op te vouwen.

De verzekeraar beschouwt dit als ’een grote schade’. Vorig jaar in de zomer was er ook een windhoos die 10 miljoen euro aan schade veroorzaakte.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties