Strak chrysantengewas onder 100% LED

Het is goed mogelijk om onder 100% LED een volwaardige chrysant te kweken. Voor het derde jaar op rij is dat in een proefkas bij HAS Den Bosch aangetoond in een herfstplanting chrysant. Een praktijkproef is aanstaande.

Stevige gewassen, voldoende bloemen en een gelijkmatige takopbouw en afbloei. Die conclusie is van toepassing op de testcultivars Baltica, Anastasia Green en Feeling Green Dark die afgelopen herfst zijn geplant. Het lijkt op de algemene conclusie van de vorige 2 teelten bij HAS Den Bosch: het is mogelijk om onder 100% LED een goede chrysant te telen. De afgelopen dagen hebben 34 vakgenoten de bloeiende gewassen visueel beoordeeld. Studenten gaan diverse metingen doen aan de geoogste takken.

De verduisteringstijd is deze keer afgestemd op het ideale recept voor Feeling Green Dark: 12:40 uur. „De andere cultivars hebben aan ongeveer 12 uur donker genoeg, maar we kunnen in de proefkas maar een keuze maken met de scherming”, legt Rene Corsten van Delphy uit. Hij is als adviseur betrokken bij de proef bij HAS Den Bosch. Philips Lighting Horticulture heeft in de proefkas LED-verlichting aangebracht (170 μmol/m2/s). Naast rood en blauw licht kon in de helft van de proef kas tevens verrood licht gegeven worden. Dat gebeurde van !7:30 tot !9:00 uur. De verduisteringperiode begon iedere dag om 17:00 uur. Het effect van extra verrood licht aan het einde van de dag/begin van de nacht bleek nihil.

Praktijkproeven

Adviseur Corsten zou graag een volledige winterteelt onder 100% LED testen. Bij een chrysantenteler in ‘s-Gravenzande is dat binnenkort mogelijk. Philips gaat daar twee kappen inrichten met 100% LED. „Een ideale ruimte omdat we daar ook het klimaat en dergelijke afzonderlijk kunnen bepalen. Een mooie testlocatie in de praktijk”, aldus plantspecialist Stefan Hendriks van Philips Lighting. Hij merkt dat chrysantentelers een groeiende interesse hebben in LED. Vooralsnog is dat vooral om het belichtingsniveau in hun kas met LED te verhogen, bijvoorbeeld van 130 tot 170 μmol/m2/s.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties