‘Straks vallen kerngezonde bedrijven bij bosjes om’

„De verwachtingen voor de komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. Straks vallen kerngezonde bedrijven bij bosjes om.” Royal FloraHolland CEO Steven van Schilfgaarde pleit branchebreed voor actie.

Van Schilfgaarde noemt de marktsituatie dramatisch. Afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen euro per week.

„Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf.”

De Nederlandse sierteeltsector wordt ongekend hard getroffen door de coronacrisis. Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan, is de overtuiging van Royal FloraHolland. Van Schilfgaarde: „Door het wegvallen van vraag is er op de veilingen van Royal FloraHolland niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten. Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd. Het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven staat op het spel.”

Einde van veel bedrijven

Royal FloraHolland pleit ervoor om de export van sierteelt zo lang mogelijk in stand te houden. De sector drijft op de export van bloemen en planten. Die bedraagt 6,2 miljard op een totaal omzet van 7 miljard euro. Van Schilfgaarde: Als de export wegvalt, betekent dat als steun uitblijft, het einde voor heel veel sierteeltbedrijven.”

Royal FloraHolland verklaart als coöperatie van kwekers alles op alles te zetten om kwekers en handelsbedrijven te ondersteunen, maar de sector heeft niet de middelen om deze crisis het hoofd te bieden. „Nederland staat internationaal bekend als het centrum van de sierteelt. De tulp is een wereldwijd symbool voor ons land. De in de loop der jaren unieke sierteelt-infrastructuur dreigt onherstelbare schade op te lopen. Dat mogen we niet laten gebeuren”, aldus Van Schilfgaarde.

Lees hier meer over corona.

 

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke
Janneke
3 jaren geleden

Start een campagne :
Kan je niet bij oma en opa, of wie dan ook, op bezoek : Laat een bloemetje bezorgen ?

William
William
3 jaren geleden

Is dit dan misschien (eindelijk )het moment om als Sierteelt sector gezamenlijk de handschoen op te pakken onder leiding van Flora Holland ons te laten horen op het Binnenhof.
Dit zijn de momenten bij uitstek waarin blijkt hoe verdeeld wij zijn en geen vuist kunnen maken naar buiten om ons belang te behartigen en verdedigen.
Kijkend naar het nieuws, komen we er slecht af.
We leveren doorgedraaide bloemen af bij een bejaardentehuis en bij mensen in de zorg.
Begrijp mij niet verkeerd dit is echt supermooi en meer dan verdiend!
Maar ik mis de essentie en urgentie in het nieuws en op het Binnenhof hoe hard het ons raakt, MEGA hard!!