Strelitzia eyecatcher Paasviering Sint-Pietersplein

Strelitzia is dit jaar door bloemsierkunstenaar Paul Deckers gekozen als eyecatcher in de bloemversiering bij de Paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome op 21 april. „Een beter visitekaartje voor ons product kunnen we natuurlijk niet wensen”, zegt teler Roland Duivesteijn.

„Ik kies altijd voor bloemen die dicht bij mij staan, waar ik snel mee kan werken en die een krachtig effect hebben. Strelitzia heeft een bepaalde oerkracht dankzij de oranje kleur en het blauw erin. De kleuren zijn heel opvallend. Het is net een vogel. Bovendien heeft de bloem een bepaalde symboliek en staat ze voor vrijheid en onsterfelijkheid” verklaart Deckers zijn keuze voor strelitzia.

Vlammen

De oranje bloemen staan volgens Deckers voor de Heilige Heest die neerdaalt op de apostelen. „De symboliek is misschien niet het allerbelangrijkste in mijn keuze voor strelitzia, maar het is wel een mooi verhaal.” Deckers en Duivesteijn maakten in februari bij Holland Strelitzia een filmpje over de promotie van strelitzia in Rome.

Strelitzia treedt in de voetsporen van cymbidium, die vorig jaar hoofbloem was. Deckers benaderde al in een vroeg stadium teler Roland Duivesteijn van Holland Strelitzia in Zevenhuizen. De strelitziatelers die via Royal FloraHolland hun bloemen afzetten hadden nog budget over voor productspecifieke promotie en besloten dat te besteden aan de promotie op het Sint-Pietersplein. De 1500 strelitzia’s en 1000 strelitziabladeren waar Deckers mee werkt worden door meerdere kwekers geleverd.

Roland Duivesteijn: „Wij zijn laaiend enthousiast over de samenwerking met Paul. Er kijken meer dan een miljard mensen naar de bloemversiering op het Sint-Pietersplein. Een beter visitekaartje voor ons product kunnen we natuurlijk niet wensen. Strelitzia is een klein product dat dreigt onder te sneeuwen. Als je dan zo’n platform krijgt dan is dat heel mooi. De prachtige oranje bloemen met dat complementaire blauw, dat knalt er tussenuit.”

Vervolg?

Cymbidium krijgt ook dit jaar nog aandacht in de bloemversiering op het Sint-Pietersplein. Volgens Deckers gaan de bloemen goed samen. De promotie voor cymbidium kreeg een vervolg. Deckers maakte in de sierteeltbeursweek begin november arrangementen met cymbidium in Kasteel Keukenhof en gaf demo’s op Myplant & Garden in Milaan eind februari. Arrangementen met cymbidium werden er bovendien in bruidsshows getoond.

„De bedoeling is dat strelitzia – naast een nieuwe hoofdbloem – ook volgend jaar weer aandacht krijgt tijdens de Paasviering in Rome”, zegt Deckers. Wat er dit jaar verder voor activiteiten rond strelitzia gaan plaatsvinden is nog niet bekend. De productspecifieke promotie voor strelitzia gaat op in Summerflowers.

Klein kind

Deckers is sinds 1988 bij de bloemversiering in Rome betrokken. In 2015 volgde hij Charles van der Voort op als hoofdarrangeur. Deckers kreeg toen een pauselijke onderscheiding voor het werk dat hij sinds 1988 deed op het Sint-Pietersplein. Hij zocht bovendien meer de samenwerking met bloementelers. Hij stopte met bomen en struiken.

De omslag had te maken met het feit dat Bloemenbureau Holland (BBH) en Anthos hun financiële bijdragen kortten. „Ik hoop dat BBH ook het belang van de promotie tijdens de paasviering in Rome inziet. Ik moet iedere keer weer praten als Brugman hoe geweldig het wel niet is. Als een klein kind die aan papa moet vertellen hoe geweldig zijn tekening wel niet is. Papa zou uit zichzelf moeten zeggen dat de tekening geweldig is. Nederland moet zich realiseren dat als ze stopt met het verzorgen van de versiering op het Sint-Pietersplein dat er heel veel landen op het vinkentouw zitten.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties