Studiedag groen erfgoed en klimaatverandering

    Hoe kunnen we eeuwenoude tuinen bij kastelen en buitenplaatsen voorbereiden op de klimaatverandering? Die vraag staat centraal tijdens de studiedag op 26 augustus die de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) samen met de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) organiseert.

    Droogt berokkent schade aan groen erfgoed
    Door de langdurige droogte stond er vorig jaar zomer geen water meer in de slingervijver op landgoed Landfort in Megchelen. (Foto: sKBL)

    Het groene erfgoed heeft te lijden onder weersextremen als langdurige droogte en hevige regenval. Extremen die als gevolg van de klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Zo heeft de warme, droge zomer van 2018 op veel eeuwenoude tuinen en parken zijn tol geëist, bleek uit een enquête die sKBL onder haar leden hield. Verziltend grondwater, niet of onvoldoende grond- of oppervlaktewater om te kunnen sproeien en sterfte van jonge aanplant, waren enkele van de problemen die door de respondenten werden genoemd. Ook zijn extra kosten gemaakt voor meer personeelsinzet en de aanschaf van beregeningsinstallaties.

    Klimaatschade beperken
    De sKBL en de Nts hebben daarom besloten om hun gezamenlijke studiedag aan het thema klimaatverandering te wijden. Welke aanpassingen en maatregelen zijn er mogelijk en wenselijk om de klimaatschade te beperken en zijn er ook kansen te benutten? Verschillende sprekers zullen op 26 augustus op deze vraag ingaan.

    Eric Brinckmann, mededirecteur van Landgoed Het Lankheet komt spreken over de waterberging op het landgoed: welke mogelijkheden en consequenties heeft dit voor het watersysteem? Tuinhistoricus Leo den Dulk geeft een voordracht over de huidige stand van zaken in West-Europa met betrekking tot de maatregelen die voor tuinen en parken in ontwikkeling zijn, speciaal waar het gaat om aanpassingen in plant- en materiaalgebruik.

    Rol van beplanting
    Over de rol van beplanting in het veranderende klimaat spreekt ook tuin- en landschapsarchitect Anet Scholma van Buro Mien Ruys. Wat kun je met beplanting bereiken, welke soorten beplanting kun je gebruiken en wat zijn de ervaringen? Nico Wissing van NL Greenlabel tot slot geeft een lezing over een klimaatadaptieve inrichting voorbij het netheidscomplex.

    De studiedag vindt plaats op Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg. Een excursie door de tuin onder leiding van de tuinbaas van het kasteel staat ook op het programma. De studiedag is bedoeld voor wie als professioneel of vrijwilliger betrokken is bij de instandhouding van tuinen en parken bij kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. Ook studenten van relevante studierichtingen zijn welkom.

    Aanmelden
    Donateurs van sKBL en leden van de NTs betalen €45. Andere deelnemers betalen voor deze studiedag €65. Aanmelden kan via www.skbl.nl.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties