Sven Paauwe: ’Pionieren als student in Japan’

De makkelijkste weg voor zijn verplichte buitenlandse stage tijdens zijn derde jaar aan HAS Den Bosch waren voor Sven Paauwe Europa of de Verenigde Staten. Een te kleine uitdaging voor hem. Voor zijn opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness koos hij voor een avontuur in Japan, terwijl in stage in Brazilië al in kannen en kruiken was.

Paauwe was benieuwd naar het onbekende en in die zin trok Japan hem. Het komen tot een goede stageopdracht had nogal wat voeten in de aarde. Uiteindelijk kwam hij terecht bij Nawina Flower Auction in Osaka waar hij van half april tot half juli verbleef.

Bewust voor een stage in het buitenland gekozen?

„Elke student aan HAS Den Bosch is verplicht in zijn derde jaar een buitenlandse stage te volgen, maakt niet uit welke opleiding hij of zij volgt. De achterliggende gedachten zijn dat de Nederlandse land- en tuinbouw sterk leunt op de export en de wereld verder globaliseert. De hogeschool vindt een buitenlandse stage ook van belang voor de persoonlijke ontwikkelingen van studenten.”

Hoe is het gesteld met stageopdrachten binnen de tuinbouw?

„Daar valt nog een hoop aan te verbeteren, zowel vanuit de opleidingen als vanuit de bedrijven. Te veel worden studenten aan hun eigen lot over gelaten met het zelf zoeken van bedrijven en het formuleren van opdrachten. Als ze daar beter in ondersteund worden dan zal de instroom van jonge talenten in de sector veel beter verlopen. Dat betekent niet dan ik geen voorstander ben van een stuk eigen initiatief vanuit de student, maar denk hierbij aan een betere samenwerking tussen de opleiding en geïnteresseerde potentiële stage bedrijven. Als een student serieus wordt genomen dan kan zijn of haar loyaliteit aan een bedrijf een potentiële werknemer opleveren.”

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor young professionals in de tuinbouw?

„Laten blijken dat de Nederlandse tuinbouw young professionals nodig heeft om haar huidige positie als wereldleider te kunnen behouden. Hun visie moet bij toekomstplannen worden betrokken, zowel op individuele bedrijven als bij sectorplannen. Geef young professionals de kans zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.”

Lees het uitgebreide interview met Sven Paauwe over zijn stage in Japan aanstaande vrijdag 4 augustus in de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties