Symboliek

0

China staat bol van de symboliek. Overal zit wel een reden of symboliek achter. Als je met iemand toost bijvoorbeeld hou je je glas of fles iets lager dan dat van degene waarmee je toost. Dat is een vorm van respect. Je geeft toe dat je ‘lager’ bent den hem.

Bij veel bedrijven zie je dat de ingang vanaf de weg niet recht tegenover de voordeur van het kantoor zit. Dat is om te voorkomen dat het geld de straat oprolt. Aan de andere kant kun je zeggen dat het zo ook voorkomt dat het geld van de straat het bedrijf in rolt.

Nummers, getallen staan ook bol van de symboliek. Sommige getallen zoals het getal 8 hebben een hoge symbolische waarde. Die zie je dus veel terug in telefoonnummers of nummerborden. Maar je zag dat ook bij de Olympische Spelen. Die begonnen op 8-8-2008.

8 in het Chinees klinkt bijna hetzelfde als het Chinese woord voor rijkdom. Ook is het een perfect getal, het is perfect symmetrisch. De perfecte balans en dat is belangrijk in de Chinese astrologie.

We hebben hier net Chinees Nieuwjaar achter de rug. Een en al symboliek. Met name als het op eten aankomt. In China bestel je niet een gerecht voor jezelf, zoals wij dat gewend zijn, maar komt er een aantal gerechten op tafel waar iedereen uit kan prikken. Het aantal gerechten is al belangrijk. Dat zijn er altijd 6, 8 of 10. Dat betekent probleemloos, perfectie en rijkdom.

Rijkdom is een belangrijk iets. Alles draait om geld. Dat komt ook in de gerechten terug. Neem nou de loempia’s, die lijken met wat fantasie wel wat op goudstaven. Sla staat voor opkomende rijkdom. De Chinese knoedels lijken wel wat op een eend en die staat weer voor de hoop op rijkdom in het komende jaar.

Niet alleen symboliek, maar ook echt geld staat bovenaan met Chinees nieuwjaar. Zo kun je bijvoorbeeld met WeChat, de Chinese WhatsApp, rode enveloppen versturen. Rode enveloppen worden gebruikt om geld weg te geven voor bruiloften en of andere feestelijkheden. Die kun je dus via WeChat in een bepaalde contactgroep plaatsen en de eersten die daarop drukken krijgen het geld wat er in zit op hun WeChat account bijgeschreven.

Zo zie je veel dat tijdens het eten iedereen niet alleen maar gefocust is op het eten zelf maar veelal druk is met zijn telefoon. Ook echt gezellig…..

Ik kan hier lang over doorgaan, want ook familie en een lang leven zijn belangrijk. Noodles, een soort spaghetti, staat voor een lang leven. En een hele vis serveren, met kop en start, staat voor een goed jaar, van het begin tot het eind. Zie deze column dus maar als een vis, goed van begin tot eind.

Cok Harteveld,

General manager Van den Berg RoseS, China