Teelt van lichtgevende planten komt dichterbij

  De teelt van lichtgevende planten komt dichterbij, zo blijkt uit onderzoek van kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde. De ontwerper verwacht dat planten in de toekomst zo veel licht opwekken, dat ze zelfs in de bebouwde omgeving waarde kunnen toevoegen.

  Samen met Wageningen UR, en met steun van SIGN en Innovatiemotor Aalsmeer, onderzoekt Roosegaarde de toepassing van in Nederland geteelde lichtgevende schimmels die hun oorsprong hebben in de oerwouden van Brazilië. De resultaten zijn volgens hem bemoedigend: de schimmels geven de eerste twee weken veel licht.
  Momenteel wordt de toepassing onderzocht langs fietspaden in het bos, als veilige, lichtgevende wegmarkering, maar ook als vorm van wat Roosegaarde ’poëtisch landschap’ noemt.

  Meer dan een gimmick
  Het vervangen van buitenverlichting door planten is volgens Roosegaarde een marktkans voor de tuinbouw. In plaats van lantaarnpalen bij rotondes op provinciale wegen, tonen dan bijvoorbeeld zacht gloeiende bomen de juiste route. Lichtgevende planten zijn volgens hem meer dan een gimmick. Ze bieden een prettige gloed, en net voldoende licht om de weg te kunnen vinden zonder dat de nachtrust in de natuur wordt verstoord.

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij