Tegenvallende omzet FloraHolland door koude maart

  De omzet die kwekers van bloemen en planten via FloraHolland realiseerden in maart, viel tegen door de kou. Vooral tuinplanten en snijbloemen deden het minder.

  Pasen viel dit jaar al in maart, in tegenstelling tot vorig jaar. Desondanks viel de omzet van bloemen en planten die via FloraHolland worden afgezet dit jaar 4,9% lager uit. Dit is grotendeels toe te schrijven aan de koude maand maart.
  De grootste oorzaak van de lagere omzet ligt bij het perkgoed met violen als belangrijkste product. Ook van Buxus en Clematis bleef de omzet achter. De koude maand zorgde ervoor dat de mind-set van consumenten nog niet op tuinieren was gericht.
  In maart waren er ook verscherpte grenscontroles, waardoor op verschillende plaatsen vertragingen aan de grens voordeden. Deze negatieve invloeden konden niet worden goedgemaakt door de verhoogde vraag met Pasen.

  Bloemen en kamerplanten
  De aanvoer van snijbloemen steeg met 0,9% in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De prijsvorming liet te wensen over.
  Een positiever beeld was er bij de kamerplanten. Bij een aanvoerdaling van 7,9% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, daalde de omzet als gevolg van hogere middenprijzen slechts met 0,4%.