Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Teler Van der Lans verlaat collectief santini Madiba

Teler Van der Lans verlaat collectief santini Madiba

0

Per 1 juni 2017 maakt Laurens van der Lans geen deel meer uit van het Collectief Madiba. De twee andere kwekers van santini Madiba, John van de Westeringh en Kees de Jongh, gaan samen verder.

Ontevredenheid over de samenwerking binnen het collectief is voor teler Van der Lans reden om de verkoop en marktbenadering weer zelfstandig op te pakken. De teler uit ‘s-Gravenzande verandert zijn teeltplan niet. Hij blijft alle gewenste kleuren Madiba leveren, naast de santini’s AAA Bouncer en AAA Krissi die hij op zijn bedrijf heeft.

  • Laurens van der Lans, Kees de Jongh en John van de Westeringh (Vlnr) gingen bij het tienjarig jubileum van Madiba, in 2015, gezamenlijk op de foto

Het collectief Madiba is een half jaar geleden opgericht om de krachten te bundelen en samen de markt te benaderen. Ze namen persoonlijk verkoper Pieter Ooms van Royal FloraHolland in dienst. Van der Lans ging als derde teler in Nederland in 2015 aan de slag ging met de veelbloemige chrysanten uit de Madiba-serie. John van de Westeringh teelt sinds 2005 Madiba’s. Collega Kees de Jongh volgde in 2012.

John van de Westeringh en Kees de Jongh gaan zich op ongeveer 7 ha. nog meer focussen op Madiba. Daarom verlaten ze eerder dan gepland de telersvereniging Quality Flower Group, die ook een gezamenlijke verkoper heeft. Verkoper Ooms zal zijn werkzaamheden voor het afgeslankte Collectief Madiba voortzetten. Van der Lans, lid van telersvereniging VannoVa, stelt dat binnen VannoVa de santini en Madiba een nog voornamere positie krijgt.

Madiba staat voor een groep santini’s met uitzonderlijk veel kleine bloemen. Momenteel zijn er acht cultivars in grote aantallen op de markt. Het aantal verhandelde Madiba’s blijft voorlopig zo’n 500.000 stelen per week, afkomstig van drie telers.

Reageer op dit artikel

avatar