Telers ook baat bij onderzoek uitbuiting arbeidsmigranten

De gemeente Westland onderzoekt in hoeverre arbeidsuitbuiting binnen de gemeentegrenzen, om vervolgens te komen tot een betere aanpak. Glastuinbouw Nederland is geen partij bij dit onderzoek, maar brengt het wel onder de aandacht van haar leden. Zodoende kan een bijdrage worden geleverd aan het tegengaan van mogelijke misstanden en uitbuiting van arbeidsmigranten. Bij dit onderzoek hebben telers uiteindelijk ook zelf baat, redeneert de ondernemersorganisatie.

Gemeente Westland gaat sterker inzetten op het tegengaan en – waar nodig – aanpakken van signalen van misstanden en arbeidsuitbuiting van migranten uit landen als Polen, Roemenië en Moldavië. Daarnaast is de gemeente benieuwd hoe arbeidsmigranten het wonen en werken in het Westland ervaren.

Graag input telers

Een onderzoek onder arbeidsmigranten, ondernemers en uitzenders vormt daarvoor de basis uitgevoerd door Lexilu. Telers worden ook om input gevraagd. De aanmeldingstermijn is tot met 29 augustus 2019. Ondernemers kunnen zich hier aanmelden voor deelname.

Lexilu kan ondernemers in korte tijd inzicht bieden in de tevredenheid en betrokkenheid van het tijdelijk personeel, zowel over het werk als over zaken als huisvesting. In een gesprek van zo’n tien minuten worden de arbeidsmigranten op het bedrijf in hun eigen taal (Pools of Roemeens) geïnterviewd. Ondernemers die meedoen krijgen niet alleen feedback over hun eigen resultaten, maar tevens te zien hoe hun bedrijf en werknemers scoren ten opzichte van het gemiddelde van andere werkgevers. Daarbij is de teruggekoppelde informatie uiteraard alleen inzichtelijk voor de deelnemende werkgever en niet herleidbaar tot individuele personen of bedrijven.

Uit alle geïnteresseerde bedrijven wordt een selectie gemaakt van ongeveer twintig ondernemers. Lexilu neemt daar telefonisch contact mee op voor het vinden van een geschikt moment waarop de onderzoekers kunnen langskomen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties