De Boomkwekerij Plastic Test met leliebollen in afbreekbare plastic zakken

Test met leliebollen in afbreekbare plastic zakken

1

Van den Bos Flowerbulbs gaat de komende maanden een proef doen met het verpakken van hun leliebollen in biologisch afbreekbare plastic zakken. Ze werken samen met Beekenkamp Verpakkingen al langer aan het verminderen van de hoeveelheid plastic bij het verpakken en transporteren van hun bollen.

Jaarlijks verhandelt Van den Bos ongeveer één miljoen kratten met leliebollen, die met potgrond en al in plastic zijn verpakt. Als test wordt de oogst 2018 uit het noordelijk halfrond de komende maanden in biologisch afbreekbare plastic zakken gedaan. De klanten kunnen die testkratten herkennen aan hun groene kleur.

De biologische afbreekbare plastic zakken die worden getest bij de verhandeling van leliebollen, zijn van Bioska. De Finse producent levert dit soort plastic aan diverse industrieën en al eerder in de bollensector.

Verbruik plastic flink teruggedrongen

De afgelopen drie jaar hebben Van den Bos Flowerbulb en Beekenkamp Verpakkingen de benodigde krat steeds lichter gemaakt. Momenteel heeft Beekenkamp voor de kratten van de bollenexporteur in totaal ongeveer 300 ton plastic minder nodig dan in 2015. En Beekenkamp maakt bij de productie van die kratten alleen gebruik van 100% gerecycled plastic, zonder vervuiling van zware metalen. De mogelijkheid bestaat dat ze ingrediënten zoals gras toe gaan voegen aan de plastic mix. Ook wordt bekeken of al het plastic vervangen kan worden door een 100 procent afbreekbaar alternatief.

De geëxporteerde kratten worden volgens de bollenexporteur uit Honselersdijk zoveel mogelijk gerecycled in het land van bestemming.

Hans Neefjes
Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jan Willem Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Jan Willem
Gast
Jan Willem

En de leliebollen vol met gif, hoe tegenstrijdig.