Thermeleon en InsectSense winnen Innovation Prize

  De startups Thermeleon en InsectSense wonnen een Innovation Prize. Het is een beloning voor internationale en grensverleggende innovaties voor circulaire tuinbouw. Op het Nationaal Tuincongres donderdagmiddag hoorden de winnaars dat hun idee een beloning kreeg.

  InsectSense ontving de Jury Award en Thermeleon sleepte de publieksprijs binnen. InsectSense is een biosensor en gebruikt het reukvermogen van bijen om plantenziekten sneller op te sporen. Zo kan de teler dus ook eerder actie ondernemen. Thermeleon is een screeningsysteem dat kassen energiezuiniger maakt. Overtollige warmte wordt overdag opgevangen om te hergebruiken in de nacht.

  Dit jaar ontving Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen (T&U) een recordaantal aanmeldingen: 29 in totaal. De vakjury koos daaruit tien inzendingen die kans maakten op een prijs. InsectSense was volgens hen de beste innovatie omdat het de meest baanbrekende is.

  Verder uitwerken

  InsectSense krijgt als winnaar van de juryprijs 25.000 euro om samen met onderzoekers van Wageningen University & Research hun concept verder uit te werken. Daarnaast ontvangen de makers twintig uur begeleiding van T&U. Een geldprijs van 1.500 euro en een lidmaadschap voor HortiTech Startup Membership zijn voor Thermeleon. Tot slot krijgt Thermeleon zes maanden toegang tot het netwerk en kennis en faciliteiten van HortiHeroes en het World Horti Center.

  Marije Beens, directeur-generaal Agro van LNV, maakte bekend wie dat waren. Het Nationaal Tuinbouwcongres ging dit jaar over wat er allemaal nodig is om de tuinbouw zo duurzaam mogelijk te maken.

  De startup InsectSense won de juryprijs. Volgens de jury won dit idee omdat het de meest ‘disruptieve’ innovatie is. (Foto: Siska Pater)
  De audience award ging naar Thermeleon. Deze startup kreeg 596 stemmen en was dus de favoriet van het publiek. (Foto: Siska Pater)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties