TLN waarschuwt voor exorbitante verhoging Duitse toltarieven

Foto: Shutterstock

Duitsland besloot gisteren de toltarieven voor vrachtauto’s vanaf 1 januari 2019 met 20 tot 60% te verhogen Deze verhoging maakt vervoer op Duitsland volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) onbetaalbaar. De brancheorganisatie verwijt de Duitsers dat Nederlandse transportbedrijven door de enorme tolverhoging opdraaien voor tekorten van de Duitse overheid.

Nederlandse vervoerders gaan volgens TLN op jaarbasis gemiddeld 34% meer tol betalen, wat in totaal neerkomt op een een stijging van €139 naar €186 miljoen. Afhankelijk van het gebruikte voertuig moet er tussen de 40 en 60% meer tol betaald worden.

Als voorbeeld noemt TLN het tarief voor een van de schoonste vrachtauto’s die er is, een Euro VI-vrachtauto met vier assen, dat met 60% stijgt tot € 0,187 per kilometer. Voor de door Nederlandse transporteurs meest gebruikte vrachtauto, een voertuig met Euro V-motor en vijf assen, stijgt het tarief met 27%.

De forse verhoging van de toltarieven is volgens Duitse transportorganisaties nauwelijks aan te vechten. De Duitse regering heeft allereerst te maken met flinke tekorten voor onderhoud en aanleg van het wegennet. Ten tweede zijn voor 2019, conform Europese wetgeving, externe kosten van geluidsoverlast, naast de al bestaande milieubelasting, doorberekend in de nieuwe tarieven. Nederlandse transportbedrijven draaien met deze verhogingen volgens TLN dus op voor tekorten van de Duitse overheid. Positief punt is dat Duitsland de extra inkomsten volledig investeert in verbetering van het wegennet.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties