Vakblad voor de Bloemisterij Corona Toch ontslagboete in NOW 2.0

Toch ontslagboete in NOW 2.0

0

Onder druk van met name de vakbonden en linkse oppositiepartijen komt er toch een ontslagboete in de verlengde Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW 2.0). Het kabinet geeft hieraan gehoor en noemt de boete een anti-misbruik-bepaling. Het economisch noodpakket, waaronder NOW 2.0, wordt met een maand verlengd tot 1 oktober.

Bij ontslag van meer dan 20 mensen en geen akkoord met de vakbonden, moet een bedrijf een boete betalen van 5% van het totale bedrag aan loonkosten dat het bedrijf van de overheid ontvangt. Bij NOW 1.0 is de boete al bij bedrijfseconomisch ontslag van elke werknemer.

Bij NOW-steun kan een ondernemer die minstens 20% omzetverlies verwacht, tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. In NOW 1.0 over de periode maart, april en mei; en dit kan nog tot 5 juni worden aangevraagd. In NOW 2.0 over de periode juni, juli, augustus en september; deze aanvraag kan vanaf 6 juni.

Geen ontslag met subsidie

Over het gedeeltelijk vervallen van de ontslagboete bij NOW 2.0 is veel commotie, onder meer bij vakbonden en de linkse oppositiepartijen. ’Ontslag met subsidie’ is al een term die rondgaat. Zo wil Diana Eleveld, adviseur cao en arbeidsrecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw, het absoluut niet noemen: „Het is zeker geen aanmoediging tot ontslag. De strenge wettelijke ontslagregels blijven nog steeds van kracht. Daarentegen moeten we realistisch zijn dat er zeker ontslagen gaan vallen. Is het niet omdat omzetten tegenvallen dan is het wel omdat telers investeringen moeten doen en wellicht dalende inkomsten krijgen in de nieuwe 1,5 meter maatschappij.”

Sowieso raadt Eleveld telers aan die verwachten personeel te moeten ontslaan om met hun financieel adviseur te bekijken of in dat geval beroep op NOW 2.0 wel zinvol is. En niet alleen vanwege de anti-misbruik-bepaling. Ze kunnen ook bedrogen uitkomen bij pas ontslag van minder dan 20 personen. Dan kan de boete ook soms hoger uitvallen dan de subsidie. Immers, de correctie op de subsidie bij ontslag blijft in NOW 2.0 bestaan, maar de subsidie wordt niet meer extra verlaagd bij bedrijfseconomisch ontslag van minder dan 20 werknemers.

Meer over NOW 2.0 en reacties uit de sector in een PLUS-artikel deze week in het digitale magazine van de Bloemisterij.

Reageer op dit artikel

avatar