Tom Kuipers: ’De stap van 3 naar 6 ha is groter dan van 40 naar 80 ha’

Vakgenoot van deze week is Tom Kuipers. Samen met zijn vader Bennie runt hij een bedrijf met 71 ha perkplanten en 17 ha tomaten onder glas in Emsbüren, Denekamp en Erica.

Ik hoor soms van telers dat ze 6 ha te groot vinden om te managen. Hoe is dat met 88 ha?
„Ik denk dat de stap van 3 naar 6 ha groter is dan van 40 naar 80 ha. Het voordeel van een groot bedrijf is dat je de taken kunt verdelen. Je kunt bedrijfsleiders aanstellen, ondersteunende mensen, een technische dienst. Zelf wil ik zo min mogelijk operationele dingen doen. Ik besteed mijn tijd liever aan nieuwe projecten.”

Ken je alle werknemers bij naam?
„Zeker niet alle vierhonderd. Maar vorige week hebben we met 235 man een coronatest gedaan, omdat we wilden uitsluiten dat er besmette personen rondliepen. Alles was negatief, gelukkig. Ik ben er continu bij geweest en het bleek dat ik heel veel mensen bij naam kende; zeker de vaste krachten. Elke dag ben ik in Emsbüren en zit ik bij de mensen in de kantine. Dat vind ik belangrijk. Als er geen fijne sfeer is op het bedrijf, waarom zou je dan nog een bedrijf hebben?”

Als zestienjarige had Tom een eigen ICT-bedrijfje. Wat kan hij met deze kennis in de kwekerij? En hoe denkt hij over de huisvesting van buitenlandse werknemers? Lees het in Bloemisterij 48 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties