TOM sluit af met verlies van 5.5 miljoen euro

De Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij (TOM) stopt na 18 jaar. Piet Janmaat, voormalig directeur, meldt dat de TOM afsluit met een verlies van 5,5 miljoen euro. „Dat moeten de provincie Noord-Brabant en ZLTO nu samen ophoesten.”

Janmaat: „Dat verlies komt grotendeels doordat we voor 2011 gronden in Nieuw Prinsenland moesten verwerven. Toen kwam de crisis. De prijzen in de markt waren natuurlijk enorm gedaald. We hebben veel lastige en onverwachte zaken moeten overwinnen. En het project heeft vier jaar vertraging opgelopen, wat veel rente heeft gekost. Ook in Deurne hadden we een project lopen, dat tot op heden niet van de grond is gekomen. Hier hebben we 1,3 miljoen euro verlies op geleden. De provincie Noord-Brabant heeft inmiddels het project naar zich toegetrokken.”

Nieuw Prinsenland knooppunt voor duurzame economie
De voormalige directeur van TOM kijkt ondanks het verlies tevreden terug op de inspanningen van de TOM. Hij noemt Nieuw Prinsenland een voorbeeld voor andere tuinbouwgebieden. Dit zou volgens de projectontwikkelaars een knooppunt voor duurzame economie worden. Volgens Janmaat is dat zeker gelukt door de samenwerking tussen tuinders en Cosun Beet Company. Ook is er een gezamenlijke ontsluiting van het gebied gerealiseerd, en zijn er gronden uitgeruild. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ecologische verbindingszones gecreëerd, en waterdijken gemaakt van de tarra gronden. „En de tuinders maken gebruik van het restwater van de suikerfabriek. Een win-win.”

De TOM stopt omdat de doelen gerealiseerd zijn om nieuwe glastuinbouwgebieden te vestigen in Noord-Brabant. Daarom wordt de projectorganisatie nu opgeheven.


Binnenkort staat er een langer verhaal in Vakblad voor de Bloemisterij over de TOM en het gebied Nieuw Prinsenland.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties