Transitie

Ik ben in mijn eerste slaap als de deurbel gaat. Van schrik schieten mijn vrouw en ik tegelijk overeind.

Een blik op de wekker leert dat het bijna half twaalf is. Onze jongens zijn thuis, het is tenslotte een doordeweekse donderdag. Maar wie staat daar dan wel?

In nachtjapon haast mijn vrouw zich naar de voordeur. ’Goedenavond?’ hoor ik haar vragende stem. ‘Goedenavond mevrouw, ehm, ja, hebt u eten besteld? Het was hier donker dus ik ging al een beetje twijfelen…’ Opeens gaat haar een licht op en boven een deur open. ’Jongens!’ hoor ik uit een slaapkamer, ’Het eten is er!’ Gestommel op de trap, mijn vrouw komt weer naar bed en samen verbazen we ons. Thuisbezorgd.nl. Tegen middernacht. Gék zijn ze.

Tijden veranderen. Nee, wees gerust, niet nu opeens, dat is eigenlijk iets van alle tijden. Alleen lijkt het tempo ietwat opgevoerd in vergelijking met vroeger. Misschien hebben ze er daarom ook wel zo’n dure naam aan gegeven. Transitie. Omdat het nu zoveel veranderingen achter elkaar zijn. Neem het betalingsverkeer. Van snelkassa via flappentap en pinpas naar chipknip en iDeal en inmiddels zijn we contactloos of met onze smartphoneapp aan het betalen. Je vraagt je af waar het eind is. Als het op is misschien?

Transitie wordt door veel mensen begroet als een nieuwe kans. Zij storten zich er helemaal in en waarschuwen achterblijvers dat ze de boot gaan missen als ze niet instappen. En die achterblijvers op hun beurt lachen meesmuilend dat het zo’n vaart niet zal lopen. Doe maar gewoon is hun motto. Denk maar eens aan de reacties van de VGB op de China-plannen van Lucas Vos. ’Zo gemakkelijk als hij het voorstelt gaat het allemaal niet.’ Wie heeft er gelijk? De tijd zal het leren.

Maar toch hè, het gaat wel heel snel allemaal. Bloemenbezorging aan huis, er komen steeds meer initiatieven. Zelfs PostNL bemoeit zich ermee. Zij hebben al een vestiging in veiling Aalsmeer geopend. En natuurlijk, voor ons, kwekers, is zo’n transitie heel gunstig. Maar als koper zou ik me toch een beetje zorgen maken. Je valt er zomaar tussenuit.

Eten thuis laten bezorgen, voor jongeren heel gewoon. Maar dat biedt ook kansen. Moet je eens voorstellen dat zij bloemen ontdekken!