Trias Westland: ’Aardwarmte nu voor alle belangstellenden’

Op 2 september zijn de eerste contracten met de boorder, aannemers en leveranciers getekend voor het tweede aardwarmtedoublet Trias Westland nadat de financiering was rond gekomen en de uitbreiding van het warmtenet was gerealiseerd. De werkzaamheden ter voorbereiding van de realisatie van het tweede aardwarmtedoublet aan de Lange Broekweg in Naaldwijk, starten in het eerste kwartaal van 2020. De aanleg van het warmtenet gaat direct van start.

De aan Trias Westland verbonden glastuinbouwbedrijven die geen gebruik konden maken van de warmte van het eerste doublet, krijgen door deze ontwikkeling nu ook toegang tot duurzame warmte. De uitbreiding van Trias Westland biedt een forse verduurzaming voor de Westlandse glastuinbouw, vergelijkbaar met het gasverbruik van circa 15.000 huishoudens.

Van en voor ondernemers

In 2017 hebben 49 Westlandse glastuinbouwondernemers zich verenigd en gecommitteerd aan de ontwikkeling van Trias Westland, een innovatief aardwarmteproject ter verduurzaming van de glastuinbouw in het Westland. Nu ruim twee jaar later met de in bedrijfname van het eerste doublet (juli jongstleden), krijgen 26 aangesloten deelnemers warmte van een aardwarmtebron in de Onder Krijtlaag op 2,3 kilometer diepte.

Op verzoek van de glastuinbouwondernemers onderzochten de initiatiefnemers van Trias Westland – HVC,  Capturam en Royal FloraHolland – de mogelijkheden voor verdere benutting van warmte door een tweede doublet in Naaldwijk te realiseren. De bereikte financial close stelt de overige deelnemende glastuinbouwers, waaronder verschillende nieuwe toetreders, ook in staat om hun bedrijven straks te voorzien van duurzame warmte.

Uitbreiding warmtenet

Onderdeel van de nieuwe ontwikkeling is ook de uitbreiding van het warmtenet van Trias Westland waarbij een groot deel van dit net fungeert als hoofdleiding binnen WarmteSysteem Westland (WSW), het regionaal geplande warmtenet in het Westland.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties