Vakblad voor de Bloemisterij Energie Trias Westland kampt met verstopte injectieput

Trias Westland kampt met verstopte injectieput

0

Het Westlandse Aardwarmteproject Trias Westland gaat later dan gepland in productie. Oorzaak is de injectieput die verstopt geraakt is, zo meldt de projectorganisatie.

Het aardwarmtedoublet – de productie- en injectieput – is geboord, de welltest is uitgevoerd en het pompgebouw is gereed voor levering. Toch laat de opstart van het Trias Westland nog op zich wachten. Het produceren van warmte uit de productieput verloopt zeer voorspoedig, maar het injecteren van water in het reservoir via de injectieput komt nog niet voldoende op gang.

Foto: Trias Westland

Injectieput verstopt geraakt
Om de oorzaak te achterhalen is met een camera de binnenbuis van de injectieput nauwkeurig onderzocht en nagelopen. Op 2,4 kilometer diepte bleken de kleine openingen, perforaties, die in een eerdere fase in het reservoir zijn geschoten, verstopt geraakt. Daardoor kan het water slechts gedeeltelijk wegstromen in de ondergrond. Het reservoir werkt als het ware als een zeef. Door de put volledig schoon te maken (coiled tubing) en nieuwe perforaties te schieten, komt de injectieput weer op gang, zo verwacht de projectorganisatie.

Deze werkzaamheden starten eind juni, zodra het materieel en de benodigde specialisten beschikbaar zullen zijn. Vervolgens gaat Trias Westland gefaseerd in bedrijf en zullen de eerste aangesloten glastuinders gebruik kunnen gaan maken van duurzame warmte.

Quincy von Bannisseht
Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

Reageer op dit artikel

avatar