Trouw: Achterban VVD, CDA, D66 en GroenLinks wil groen akkoord

Partijcommissies die zich binnen VVD, CDA, D66 en GroenLinks bezighouden met natuur en milieu zijn met een voorstel gekomen om de Nederlandse economie en samenleving duurzaam en klimaatneutraal te maken. Het plan gaat verder dan de verkiezingsprogramma’s van VVD en CDA, maar niet zover als die van D66 en GroenLinks, zo meldt dagblad Trouw.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks komen daarmee volgens de krant steeds meer onder druk te staan om met een groen regeerakkoord te komen. Informateur Edith Schippers kreeg de afgelopen weken al veel oproepen die het nieuwe kabinet aansporen stevig aan de slag te gaan met klimaatbeleid. Die inbreng kwam echter van buiten, nu is er sprake van een plan vanuit de partijen zelf.

Het plan kan volgens Trouw overigens ook op steun rekenen van PvdA en ChristenUnie. Daarmee zijn alle partijen die in theorie samen een nieuw kabinet kunnen vormen, vertegenwoordigd, zo schrijft de krant.

Kolencentrales
In het plan wordt gepleit voor vergaande klimaatmaatregelen, zoals het sluiten van kolencentrales (waarvoor overigens geen harde datum wordt genoemd), wegenbelasting per gereden kilometer, een verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto’s (over acht jaar), en veel meer windmolens. Ook moet er een klimaatwet komen met harde criteria voor het tempo van de emissievermindering van broeikasgas (met 40% in 2030 en 95% in 2050). Voor wat betreft de landbouw willen de partijen onder meer dat boeren overstappen op zogeheten circulaire productiemethoden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties