Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Tuinders daten met nieuwe burgemeester en LNV-ambtenaar

Tuinders daten met nieuwe burgemeester en LNV-ambtenaar

0

Voor de derde keer is rond Valentijn de actie #Makeadate2020 georganiseerd, een initiatief van de Boeren van Nederland om boeren en tuinders in gesprek te laten gaan met iemand buiten de eigen boerenbubbel. Mondjesmaat doen meer tuinders mee. Zover de organisatie weet dit jaar 4 van de ruim 200 dates die op het programma hebben gestaan.

Net werkzaam als bestuurder binnen LTO Noord afdeling Duin –en Bollenstreek met pr en communicatie in haar portefeuille trok Leonie Hogervorst de stoute schoenen aan en nodigde Wendy Verkleij-Eimers per email uit om te komen lunchen op Valentijnsdag. Verkleij-Eimers (VVD) is per 27 januari de nieuwe burgemeester van Noordwijk. Ze is op de uitnodiging ingegaan en bezocht op Valentijnsdag het bedrijf van de Gebr. Hogervorst in Noordwijkerhout. Daar teelt haar man Dimitri 13 ha bollen (narcis, zantedeshia en hyacint), die hij deels op 2.300 m2 broeit en in bol-op-pot levert aan de betere tuincentra.

Dimitri Hogervorst geeft tekst en uitleg over zijn broeierij van bol-op-pot-gewassen (narcis, hyacint, zantedeshia) aan Wendy Verkleij-Eimers de nieuwe burgemeester van Noordwijk.

Tijdens een korte rondgang op het bedrijf zei de kersverse burgemeester dat ze nog nooit zo’n goede indruk heeft gekregen van een bollenbedrijf/broeierij, ook al is ze  jaren burgemeester geweest in het Noord-Hollandse Uitgeest. In die regio zijn ook diverse bollenbedrijven gevestigd. Uiteraard niet zo uniek als in de Bollenstreek. Het bollenareaal wat er Noordwijk is, wil ze behouden. „Ik heb echt een verdiepingsslag meegekregen van de bollensector en ik ben onder de indruk. Het is nog geen erfgoed, maar zo zie ik het wel.” Verkleij-Eimers gaf wel aan dat ze ’ambassadeur’ is van alle inwoners van Noordwijk, die ook in hun regio met plezier willen wonen.

Woorden die bij de aanwezige telers als muziek in de oren klonken. Bij de lunch schoven namelijk vasteplantenkweker Jan-Willem Rotteveel, bollenkweker en broeier Mark Bisschops en bollenkweker en broeier Klaas Hogervorst aan. Met hen ontstond een levendige, eerlijk discussie waarbij diverse actuele gespreksonderwerpen de revue passeerden, waaronder huisvesting van arbeidsmigranten.

Leonie Hogervorst in gesprek met Wendy Verkleij-Eimers (midden). Verder aan de lunchtafel Mark Bisschops.

Hogervorst hoopt dat bij de burgemeester de positieve boodschap blijft hangen dat ondernemers graag meedenken en meewerken aan een bloeiende Bollenstreek, letterlijk en figuurlijk. Zolang ze maar de kans krijgen zich te ontwikkelen. Verder heeft hij de burgemeester hopelijk een beeld van de sector kunnen meegegeven die afwijkt van het vaak negatieve beeld dat regelmatig in de pers verschijnt.

Bijpraten met LNV-ambtenaar

Eigenaar Marcel van Vliet en teeltmanager Gerben Wessels van gerberakwekerij Esmeralda uit Rijnsburg ontvingen op Valentijnsdag Jasper Dalhuisen, senior beleidsmedewerker op het landbouwministerie (LNV). Lees komende week in de Bloemisterij een interview met Wessels hoe deze date is bevallen.

Eigenaar Marcel van Vliet (midden) en teeltmanager Gerben Wessels (links) van gerberakwekerij Esmeralda uit Rijnsburg ontvingen op Valentijnsdag Jasper Dalhuisen, senior beleidsmedewerker op het landbouwministerie (LNV).
Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar