Tuinders moeten ook een hypotheek en leverancier betalen

Het toverwoord in onze industrie is toch wel balanceren. Het inzetten van meer of minder bestelbussen blijft iedere dag weer een puzzel. Zet je te weinig busjes in dan ben je niet op tijd klaar, heb je er te veel dan blijft er niets over aan het eind van de maand. Ga je voor die dure grotere hal om de binnenkomende bloemen te sorteren en ben je gesteld voor de toekomst of neem je toch die wat kleinere waar het misschien over een jaar of drie te krap is? Iedere industrie heeft hiermee te maken.

Het zijn allemaal ook beslissingen die invloed hebben op het rendement van onze bedrijven. Onlangs las ik een stuk in dit blad dat je rendement soms onder druk komt te staan door een besluit van een ander. Nou is dat natuurlijk niets bijzonders als je een bedrijf hebt, omdat je continu moet kijken naar alles wat er om je heen gebeurt.

In dit geval was het toch wel vreemd. Wat gebeurde er namelijk: de veiling besloot om een buitenlandse aanvoerder te laten veilen die ’out of the blue’ 50% van de dipladenia op de klok zette. Hiervan bleek ook nog eens de helft niet te deugen voor de A1. Dat je dan als kwekersgroep helemaal over de rooie gaat, vind ik niet gek. Het product waar je maanden aan hebt gewerkt met een team van mensen wordt op zo’n dag verkwanseld op de markt, omdat er een ’licht’ op de veiling besloot dat zoiets wel kan.

De verantwoordelijke beseft niet dat hij dit met andermans geld doet. Deze tuinders moeten ook een hypotheek en hun leverancier betalen. Toen ik vroeger op de veiling werkte, bracht Pleun van Dijk, de toenmalige voorzitter, mij al bij dat een 5% toename van het aanbod een prijsval teweeg brengt van minimaal het dubbele. „Een kar te weinig”, zei hij, „En de prijs stijgt met 10%.”

Die wijze woorden zijn mij altijd bijgebleven en zijn zelfs nu nog actueel. Alsof Warren Buffett, de superinvesteerder, al zijn aandelen zou verkopen en dan geen prijsval verwacht. Of je nu werkt voor de veiling of voor jezelf, blijf je bewust van de impact die een beslissing kan hebben. Ik heb voor mijn vrouw maar snel een paar dipladenia’s gekocht om de prijs er weer bovenop te helpen, want zo’n rampenbeslissing kostte tuinders veel geld.

Feico Smit,

General manager van ADI Logistics Consultancy

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties