Tullip Energy: aardwarmte uit gasputten voor Klazienaveen

Tullip Energy wil geothermie gaan winnen uit lege gasputten in de omgeving van Emmen. Daarmee kan het gebruik van aardgas voor de warmtelevering aan de wijk Emmerhout en de glastuinbouw in Klazienaveen geheel worden vervangen. Het bedrijf verwacht dat de levering van aardwarmte aan de glastuinbouw kan gaan plaats vinden medio 2020. Dat meldt Glastuinbouw Nederland op haar website.

Dinsdag 9 juli vond in Klazienaveen een bijeenkomst plaats over de mogelijkheden voor aardwarmtewinning uit lege gasputten. De bijeenkomst werd georganiseerd door Glastuinbouw Nederland en Promotie Tuinbouw Emmen. De bedrijven Shell Geothermie, ZON Transitie Support en Tullip Energy gaven een toelichting over hun plannen voor ontwikkeling van een aardwarmteproject. 

Via een geologisch vooronderzoek is de Bundsandstein formatie geïdentificeerd als geothermisch zeer geschikt. Om uit deze formatie aardwarmte te kunnen produceren kunnen er nieuwe geothermieputten worden geboord, maar bestaan er misschien ook mogelijkheden voor het ombouwen en hergebruiken van lege gasputten.

De eerste fase is met opzet gereserveerd voor de Klazienaveense glastuinbouwcluster omdat het hergebruik van bestaande lege gasputten de kosten aanmerkelijk kan beperken en bovendien de start van de levering van aardwarmte aanzienlijk versnelt. Verder is het daar mogelijk om op kosten te besparen en sneller aan de slag te gaan door het bestaande warmtenetwerk te reactiveren.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties