Tulpen rooien met moderne technieken

Het tulpenrooiseizoen is bij het bedrijf J.C.J. Ruiter-Wever in Andijk in volle gang. Stef Ruiter is deelnemer aan het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Naast het wegen en vastleggen van de bruto-opbrengst wil hij op de rooier graag plaatsspecifieke info van de oogst.

Teler Stef Ruiter is binnen het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) ondermeer bezig met rijpadenplanning en -optimalisatie. Middels gps komt hij tot een optimale indeling van zijn percelen (100 ha. bollenteelt van tulpen). Hierbij houdt hij rekening met de  perceelsvorm, werkbreedte, teeltvrije zones etcetera.

Via de Veris bodemscanner kent hij allerlei bodemspecifieke feiten. Afgelopen seizoen is met behulp van sensoren de beregening nauwkeuriger verlopen op een perceel. Voor plaatsspecifieke onkruidbestrijding gaat hij dit najaar met drones beelden van gehuurd grasland maken. Dan weet je waar je wat moet bestrijden. Gericht en pleksgewijs compost toevoegen op huurland gebeurt al. Door gebruik van compost kon het bedrijf op de kunstmestgift reeds 70% besparen.

Twee camera’s leggen de oogst vast

Op onderstaande foto een indruk van het rooien van de tulpen. Op een van de twee rooimachines heeft het bedrijf een stang met twee camera’s bevestigd. Het is nog afwachten of die camerabeelden iets gaan toevoegen. Stef Ruiter hoopt dat naast de bruto-opbrengst die de rooier nu al weegt en vastlegt via Agrometius, tevens informatie te krijgen is over de plaatsspecifieke opbrengst. Met die data in combinatie met andere data over percelen en cultivars is wellicht in de toekomst een betere keuze te maken over plantdichtheid of het sortiment per perceel. De foto’s zijn van Stef Ruiter.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties