Tulpenseizoen 2019 begint positief

De kwaliteit van de tulpen is prima. Voor de klokprijzen in de eerste zes weken van 2019 geldt hetzelfde, al gaat het over minder aanbod dan in 2018. Over de verkoop in de grootste afzetmarkt, Duitsland, zijn meerdere positieve signalen op te tekenen.  Zo staan tulpen niet alleen maar voor €1,99 per bos in de winkel.

Het marktbeeld tulp kwam uitgebreid aan bod op de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk. Productmanager Jaap Houwer van Royal FloraHolland legde daar uit dat de eerste zes weken van 2019 vooral op de klok een flinke dip in aanvoer is. Ten opzichte van 2018 zijn er 20% minder stelen verhandeld via de klok, ofwel 45 miljoen stelen. De 171 miljoen stelen die afgelopen weken wel via de klok verkocht werden, die brachten gemiddeld 17,4 cent op. Dat is 1,7 cent meer dan in dezelfde periode in 2018. „Maar toen bestond het klokaanbod voor een groter deel uit het lichtere slag, de ‘retailkwaliteit’. Die lagere middenprijs in 2018 is dus enigszins verklaarbaar. Feit is dat de vraag op de klok nu goed is, voor alle kwaliteiten, zelfs voor de veilgroep onder de 22 gram. De huidige middenprijs volgt de lijn van 2017, wat een goed begin van het tulpenseizoen kende”, aldus Houwer.

Gelijk aantal bemiddelde tulpen

De klokomzet ligt per saldo lager dan vorig jaar. Het aantal bemiddelde tulpen (dag- en termijnhandel) is gelijk aan vorig jaar: 209 miljoen stelen in zes weken. Over de prijs voor die tulpen kan Houwer geen uitspraken doen, dus ook over de veilingomzet bemiddelde tulpen valt weinig te zeggen. Houwer ziet dat klokvoorverkoop een opkomende wijze van bemiddelen is bij tulp. In volume betreft het 2% van de stelen en in 50% van de gevallen loopt klokvoorverkoop tulp via vestiging Aalsmeer. Via hun webshops bieden exporteurs ook hun klanten toegang tot klokvoorverkoop.

Het was bekend dat er door een matige bollenoogst en uitval (door zuur) minder tulpen gebroeid zouden worden. Een krimp van 20% op de klok kwam echter in geen enkele voorspelling voor. De totale aanvoer verloopt nog wel volgens de prognoses die Royal FloraHolland op basis van broeischema’s kon maken. De grootste volumekrimp was voorspeld in de eerste twee weken van 2019. Dat kwam uit.

Prijs per bos tulpen kan omhoog

Houwer weet op basis van marktbezoeken en consumentonderzoeken dat er een behoorlijke prijsverbreding gaande is bij de tulpenverkoop in Duitsland. Een bos tulpen staat niet vooral maar voor €1,99 in het schap. Met mixboeketten, luxe verpakkingen of een groter aantal stelen per bos probeert men de Duitse consument te verleiden met bossen die soms wel €5,99 kosten. Die opwaartse trend is in Engeland en Nederland al enkele jaren bezig. Nu volgt Duitsland in toenemende mate. Directeur Ruud Knorr van de Dutch Flower Group beaamde in zijn lezing het relaas van Houwer. „Maar laat die markt van €1,99 per bos zeker niet liggen. Via dat segment kan je veel volume kwijt. We zien dat het middensegment verdwijnt. Focus je dus op de onderkant of de bovenkant van de afzetmarkt. En let in beide gevallen op kwaliteit, certificering en duurzaamheid”, gaf Knorr aan.

Directeur Eva Dahlqvist van Van Dijk Flora (die o.a aan Lidl levert) voegde toe dat geen enkel siergewas de rol van tulp in het retailschap kan vervangen. In volume is tulp voor dit handelsbedrijf met stip nummer 1 (met 43% aandeel volume; in geld is roos nr. 1). „Maar de retailers leggen de lat ieder jaar een stukje hoger. Zo werken zij gewoon. Ga dus mee in hun wensen of kies een andere weg.” Het bosje van €1,99 is volgens Dahlqvist voor eigen gebruik. De duurdere bossen geef je weg „Dat segment kannibaliseert dus niet het volume dat als goedkoop bosje bij de retailer in het schap staat.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties