’Tulpenteler wil Polen huisvesten? Prima, maar niet in mijn achtertuin’

In Roelofarendsveen wil tulpenteler Wesselman Flowers tien woon-units bouwen voor de huisvesting van zestig Poolse seizoenskrachten. Omwonenden vrezen voor geluidsoverlast, parkeerproblemen en diefstal. Ze gaan hun beklag doen bij de gemeente Kaag en Braassem, zo bleek gisteren tijdens een radio-uitzending van Nieuws en Co op NPO Radio 1.

De woon-units die Wesselman Flowers op 200 m afstand van het bedrijf wil bouwen, komen op 5 tot 10 m afstand van naburige woningen te liggen. Omwonende Els van der Meer zegt in het radioprogramma: „Prima plan, maar niet in mijn achtertuin”.

Rob van Ruiten, projectleider Huisvesting bij Wesselman Flowers, begrijpt de verontrusting over het plan bij de omwonenden. „Er zitten twee kanten aan. Allereerst moeten we met de omwonenden in gesprek om te kijken hoe we het plan zo goed mogelijk kunnen inpassen met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Aan de andere kant leven we hier in een tuinbouwgebied. Langs de weg waaraan ons bedrijf is gevestigd, staan bijvoorbeeld al zo’n tien huizen waarin alleen maar Polen wonen. De gemeente verleent medewerking aan ondernemers die in hun eigen schuren arbeidsmigranten willen huisvesten. Voor ons bedrijf is dat echter geen oplossing omdat bij ons te veel Polen werken.”

’Vooral ’s zomers problemen’

Omwonende Marcel de Jong, zelf ook ondernemer die gebruikmaakt van Poolse seizoenskrachten, voorziet vooral ’s zomers problemen. „In de winterperiode heeft Wesselman Flowers zijn mensen aan het werk. Maar ’s zomers niet. Dan zitten er andere mensen in de woon-units en zullen er veel mensen op bezoek komen die buiten gaan recreëren en voor overlast kunnen zorgen.” Van Ruiten erkent dat op het bedrijf met name ’s winters Polen werken. De woon-units zijn volgens hem tijdelijke huisvesting, die bewoond zullen worden door wisselende groepen. „Voor de zomer willen we nog kijken hoe die invulling zal plaatsvinden en in samenwerking met welke bedrijven we dat willen gaan regelen.”

De verontruste omwonenden hebben later deze week een gesprek met de verantwoordelijk wethouder van de gemeente Kaag en Braassem.