Tweede bloemenbeurs in Ecuador

Ecuador krijgt volgend jaar een tweede bloemenbeurs. Behalve het door het Nederlandse HPP Exhibitions georganiseerde Agriflor gaan de Ecuadoranen zelf een handelstentoonstelling houden: Flor Ecuador Flowershow 2018. Althans dat beweert Expoflores. Volgens HPP-directeur Dick van Raamsdonk is er in 2018 maar een beurs in Ecuador: Agriflor.

HPP en Expoflores trokken vorig jaar nog gezamenlijk op voor Agriflor in hoofdstad Quito. Volgend jaar hebben bedrijven de keus om in te schrijven voor twee beurzen. Die van HPP met de zeventiende versie van Agriflor van 3 tot en met 5 oktober op dezelfde plek in Quito als in 2016 (in Park Carolina, Centro de Exposiciones) en Flor Ecuador Flowershow 2018. Die laatste show wordt georganiseerd door de vereniging van Ecuaodoriaanse bloemenexporteurs, Expoflores.

Expoflores wil in de periode oktober-november 2018 een eigen editie houden in Centro Eventos de Bicentenario, op het oude vliegveld van Quito. Ook die zal drie dagen duren.

Woordvoerster Veronica Soria van Expoflores licht de ontwikkeling toe. „Het is de wens van het bedrijfsleven in Ecuador om een eigen show te houden, net zoals ze dat al in buurland Colombia doen. Daar heeft een vergelijkbare organisatie voor producenten en exporteurs als Expoflores dit al eerder besloten. We gaan zelf verder. Daarom stopt de samenwerking met HPP.”

Flor Ecuador Flowershow 2018 moet internationaal en wat groter worden. Tot nu toe is er veel belangstelling, volgens Soria. „De inschrijving loopt nu een week voor onze leden. Er hebben zich al 53 bedrijven gemeld. Later openen we ook voor niet-leden, zoals de logistieke sector.”

Bij Agriflor 2016 klaagden sommige exposanten over de ruimte die als te krap werd beschouwd. Soria bevestigt de wens wat betreft meer vierkante meters voor stands, vooral voor grote bedrijven. „Gelet op de andere locatie hebben we wat meer ruimte en is de beurs iets groter. Ook kunnen we meer bezoekers ontvangen. Had Agriflor 2016 115 stands, nu rekenen we tussen de 120 en 150 deelnemende ondernemingen te hebben.”

De woordvoerster zegt dat er niet op prijs wordt geconcurreerd met Agriflor. Over de verdere invulling van het programma, zoals een toer langs kwekerijen, moet nog worden besloten.

HPP-directeur Dick van Raamsdonk is ervan overtuigd dat er volgend jaar maar een sierteeltbeurs plaatsvindt in Ecuador en dat het Agriflor is.

„Ik maak per editie afspraken met Expoflores en zo zal het in de loop van dit jaar ook gaan. Ik heb ook vernomen dat er een tweede beurs zou komen, maar er wordt wel meer gezegd en getamtamd.”

Volgens Van Raamsdonk is het oude vliegveld niet geschikt om een beurs te houden. Het gebouw dat er staat is veel te klein en over het nieuwe gebouw wordt al jaren gesproken, maar er staat nog geen spade in de grond. „Als ik je meeneem naar het oude vliegveld in Quito dan zul je zien dat het uit alleen maar asfalt bestaat. Er staat geen groot beursgebouw. Ik denk ook niet dat Expoflores er op kan gokken dat een groot beursgebouw wat al jaren in de planning staat er volgend jaar er wel staat.”

Van Raamsdonk zou Agriflor ook in een groter gebouw willen organiseren, maar dat grotere gebouw is volgens hem simpelweg niet voorhanden. Daarnaast wijst hij erop dat de afgelopen Agriflor een van de beste edities ooit was. „En dat vond iedereen, ook Expoflores.”

Paul Smits, Arie-Frans Middelburg