Tweede Kamer wil snellere Europese toelating van groene middelen

De Tweede Kamer wil dat de Nederlandse regering gaat proberen om met gelijkgestemde lidstaten in de Europese Unie een kopgroep te vormen voor de versnelde beoordeling van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Een motie van D66 waarin dat wordt bepleit werd op 11 mei aangenomen.

Maritza van Assen, directeur Nefyto, heeft dit soort pleidooien vaker uit Den Haag gehoord met weinig actie in Brussel. Dus eerst zien dan geloven. In een interview deze week geeft ze een opsomming waarom volgens haar groene middelen traag de markt bereiken „Dat heeft te maken dat qua beoordeling geen onderscheid wordt gemaakt tussen chemische en groene middelen. Sowieso is de vraag wat is een groen middel al een hele discussie. Afgezien daarvan wordt er gewerkt aan andere dossiereisen voor groene middelen, want sommige huidige eisen zijn zwaar en te veel gericht op chemische middelen. Blijft een punt dat pas bij de beoordeling duidelijk wordt of een middel groen is. Verder zitten alle groene middelen in dezelfde wachtrij als chemische middelen. Dat vinden we ook eerlijk. First in first out. En dan kom je weer op de capaciteitsproblemen, want naast groene middelen moeten nieuwe chemische middelen worden beoordeeld of bestaande geherregistreerd.”

Maritza van Assen

Praktijk soms terughoudend

Eenmaal op de markt, worden groene middelen ook niet altijd gebruikt. Dat vindt Van Assen jammer: „Er zijn al wel groene middelen op de markt, maar ze worden in de praktijk nog niet of onvoldoende opgenomen, omdat ze soms duurder zijn en niet de werking hebben die telers gewend zijn. Het conventionele alternatief is vaak een veilige keus is de redenering. Om stappen te maken met groene middelen moeten telers ook risico’s durven nemen door nog beter te kijken naar toepassingsmoment en -omstandigheden.”

Motie PvdD

De Tweede Kamer steunde ook een motie van de Partij voor de Dieren waarin de regering wordt gevraagd bij de Europese Commissie aan te dringen op een snelle verruiming van de beoordelingscapaciteit voor bestrijdingsmiddelen bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA. De EFSA zou werk van overbelaste beoordelende lidstaten moeten overnemen.

In dezelfde motie wordt de regering, ook gevraagd om zich er sterk voor te maken voor een aanpassing van de Europese regelgeving. De toelating voor middelen zou moeten komen te vervallen bij het verstrijken van de goedkeuringsperiode, wanneer de wettelijk verplichte veiligheidstoets niet tijdig is afgerond.

Wat vindt Van Assen eigenlijk van de werkwijze van het Ctgb? En het Europese toelatingsbeleid. Lees het volledige interview in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 21. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties