Blog Kees van Egmond: UO-rapportage

  Als ik naar de website van MPS ga zie ik in mijn ooghoek een oranje bolletje met een W staan. Leuk, denk ik nog, Koningsdag komt eraan. De W van Willem. Maar als ik nog eens goed kijk dan zie ik toch dat het anders ligt. Het is de W van Waarschuwing. Bij Mijn UO.

  Een klik op de W blijkt vooral een druk met de neus op de feiten te zijn. Er is een fout geconstateerd. Ik heb wel netjes op tijd de rapportage ingediend, maar hij is niet volledig. Het aantal opgegeven watermonsters voldoet niet. Nee, duh, dat snap ik. Ik heb bij het invullen helemaal geen watermonsters ingegeven. Die hebben we immers niet laten nemen in 2016!

  Want hoe zat het ook alweer? Omdat we drainagewater loosden in de sloot achter ons bedrijf moesten we jaarlijks een UO-rapportage indienen. Daarin gaf je aan om hoeveel kubieke meter drainwater het ging. En je moest elk kwartaal een analyse laten maken van dat water. Een zogeheten WVO-monster waarin de hoeveelheid stikstof en fosfor werd vermeld. En verder mocht je niet meer dan een per teelt vastgestelde hoeveelheid meststoffen gebruiken.

  Maar toen lozen op het oppervlaktewater niet meer mocht, bouwden wij een drainwatersilo. Gingen op het riool lozen. Tot het moment komt dat ook dat niet meer mag en we zelf verplicht zijn tot zuivering. Alleen dacht ik dat daarmee het WVO-monster ook tot het verleden behoorde. Want wat is de zin van een analyse als er verder toch niks mee gedaan wordt? Als grondgebonden teler heb je immers te maken met een mestgiftnorm, niet met een emissienorm.

  Als ik UO-Glastuinbouw bel is het antwoord helder: U zult analyseren. Vervolgens bel ik het Hoogheemraadschap en daar wordt getwijfeld. ‘Wij bellen u terug.’ Zij blijken een paar uur later de DCMR (Milieudienst Rijnmond) ingelicht te hebben. En ook deze meneer weet het zeker: ‘Ja, u moet analysecijfers kunnen overleggen. Wet zus, lid zo. Einde oefening.

  En dus bel ik de monsternemer. ‘Zeg Frank, waarom heb jij hier eigenlijk geen WVO-monsters genomen in 2016?’ Erg hè…

  Kees van Egmond

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties