De Boomkwekerij Brexit ’Utrecht en Noord-Holland meest gevoelig voor Brexit’

  ’Utrecht en Noord-Holland meest gevoelig voor Brexit’

  0

  Van alle Nederlandse provincies zullen Utrecht en Noord-Holland het meest last krijgen van de Brexit.

  Uit een nieuw rapport van het ING Economisch Bureau blijkt dat de economische impact van de Britse uittreding verschilt per provincie. Noord-Holland exporteert het meest naar het Verenigd Koninkrijk, onder andere sierteeltproducten via de bloemenveiling in Aalsmeer.

  De Noord-Hollandse economie is volgens de ING echter niet het meest gevoelig voor de uittreding. Utrecht scoort hoger, met name omdat Britten belangrijke afnemers zijn van goederen die in Utrecht worden geproduceerd zoals machines, koffie en zuivel. In Noord-Holland wordt relatief minder geproduceerd.

  Ook kansen

  De Brexit levert volgens de ING ook kansen op voor provincies. Noord-Brabant en Overijssel maken de grootste kans om te profiteren van een zwakkere concurrentiepositie van Britse bedrijven, omdat deze provincies het sterkst gespecialiseerd zijn in de maak- en hightechindustrie.

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar