Hortipoint Vakbonden vinden loonbod 5% niet genoeg

Vakbonden vinden loonbod 5% niet genoeg

0

Vakbonden vinden het loonbod van 5% voor een tweejarige cao Glastuinbouw niet genoeg. Werkgeversorganisaties Plantum en LTO Glaskracht Nederland vinden dit een reëel bod, omdat ze ook akkoord gaan met aanpassing van enkele regelingen.

Zo willen ze in de nieuwe cao gehoor geven aan het signaal dat tijdelijke werknemers hun overuren in de week dat zij de uren hebben gemaakt uitbetaald willen krijgen. Op basis van het huidige model behoort dit niet tot de mogelijkheden en is de kans groot dat ‘plusuren’ in een week gedurende het jaar worden verrekend met ‘minuren’ in latere weken dat jaar. Het model aanpassen levert een voordeel op voor de tijdelijke werknemers.

Voor 2019 ligt er dus geen nieuwe cao Glastuinbouw en de werkgeversorganisaties betreuren dat. De volgende onderhandelingen staan pas weer op 11 februari op het programma.

Het advies aan werkgevers is om de loonschalen die niet gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon op vrijwillige basis per 1 januari 2019 te verhogen met 1,34%. Dit is namelijk het percentage waarmee lonen die wel gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon worden verhoogd.

Later vandaag de reacties van de vakbonden.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar