Vakgenoot in beeld: Maarten de Wit

Elke week stellen we vragen aan vakgenoten. Deze week Maarten de Wit, hyacintenteler uit Lisse.

Leeftijd: 24 jaar
Teelt: Snijhyacint 3,3 miljoen stelen en bollenteelt hyacint en narcis op 18-20 hectare
Plaats: Lisse

Wilde je altijd al het bedrijf van je ouders in?
„Ik heb ook nog ergens anders gekeken. Na mijn studie aan de HAS heb ik gewerkt bij FleuraMetz, dus heb ik de handelskant mogen ervaren. Dat vind ik leuk om te doen en dat komt hier ook weer terug. Sinds januari zit ik officieel in het bedrijf van mijn ouders en dat bevalt goed. Dat je eigen baas bent is natuurlijk mooi.”

Als je moest kiezen: bollenteelt of broeierij?
„Dat is lastig, want ik vind juist de combinatie wel mooi. In de zomer zijn we bollenkweker, zijn we buiten bezig en ben je lekker aan het rammen. En in de winter hebben we de broeierij. Nog een paar weken en dan is het seizoen van snijhyacint weer afgelopen.”

En? Zijn jullie tevreden?
„We hebben niets te klagen over de prijs. En de kwaliteit was dit jaar ook goed. Het weer werkte dit jaar mee. De klok is voor ons belangrijk. We zetten daar elke dag een vast assortiment neer en dat werkt prima. Het is belangrijk om betrouwbaar te zijn.”

En direct? Hebben jullie rechtstreekse lijnen?
„In de piekperiode ligt het aandeel denk op zo’n 40%. Ook nu krijgen we dagelijks nog bestellingen via FloraMondo binnen. Die breng ik zelf weg. Ik spreek dan gelijk weer even de klant en op deze manier zijn de lijntjes kort.”

Wat zijn je ambities met het bedrijf?
„We staan goed in de markt en dat moet zo blijven. Dat is de uitdaging. We gaan het bedrijf volgend jaar anders inrichten. We gaan aanbouwen en krijgen meer cellen en opslagruimte. We huren nu nog locaties bij. Straks kunnen we alles op een plek verwerken.”

Jullie zitten naast Keukenhof. Was het druk?
„We hebben er behoorlijk last van gehad. Hyacinten zijn gevoelig voor ziektes, dus we zijn er niet blij mee dat bloemen worden stukgetrapt. We hadden hekken voor de velden geplaatst, maar die worden gewoon verplaatst. Keukenhof is natuurlijk goed voor de promotie, maar voor ons heeft het ook een keerzijde. Daar wordt helaas niks mee gedaan. Ik ben blij dat de koppen er weer af zijn. Het is hier nu een stuk rustiger.”

En wat doe je buiten het werk?
„Ik zit op hockey. Ik zit in het eerste en we trainen twee keer in de week en hebben op zondag een wedstrijd. Daarnaast ga ik ook een beetje uit met mijn vrienden. Als straks de bloemen op zijn, is het wel weer lekker dat we zondag vrij zijn.”

Vakgenoten is onze vaste rubriek in Vakblad voor de Bloemisterij over mensen in de sierteeltsector. Wil je ook een keer in beeld? Neem dan contact op met de redactie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties