Vakblad voor de Bloemisterij Vakgenoot in beeld: teler Esther van der Velde

  Vakgenoot in beeld: teler Esther van der Velde

  0

  ‘De bol.com-generatie heeft geen idee van wat er speelt op een glastuinbouwbedrijf’

  Teelt: pelargonium, fuchsia, overig eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten. En huisverkoop.
  Plaats: Heerde
  Oppervlakte: 0,5 ha kas, 0,5 ha buitenveld waaronder een pluktuin

  Iedere week stellen we vragen aan bijzondere vakgenoten. We kwamen Esther van der Velde (50) tegen tijdens het evenement Kom in de Kas. Zij en haar man Gerrit doen dit jaar voor de tweede maal mee. “Met huisverkoop is het eigenlijk elke dag Kom in de Kas, zeker met workshops organiseren en rondleidingen geven. Toch heeft het wel een meerwaarde, ondanks de voorbereidingen en het aan kant moeten maken van je bedrijf.”

  Speelt jullie huisverkoop een rol om deel te nemen?

  „Uiteraard, maar toch vooral om te laten zien wat er achter dat glas allemaal gebeurt. Er bestaan nogal wat misverstanden, die goed zijn om weg te nemen. De meerwaarde van Kom in de Kas is dat een breder publiek wordt getrokken. Echter, ook klanten die bij je online bestellen, grijpen de kans eens langs te komen. Deze bol.com-generatie heeft geen idee wat er speelt op een glastuinbouwbedrijf. ”

  Wat zijn jullie grootste uitdagingen?

  „Mijn man en ik zijn met weinig tevreden. Het is voor ons prima als we veel geluk zonder al te veel zorgen uit ons werk kunnen halen. Daarom blijven we vooral kleinschalig. In 25 jaar zijn we van veilingkweker overgeschakeld naar 100% particuliere verkoop. De violen hebben we dit jaar voor het laatst voor de klok gebracht.’

  Heb je nog een voorliefde voor een gewas?

  „Wel een beetje. Ik ben dol op de grote diversiteit aan pelargoniums. Ik heb op het bedrijf veel botanische soorten geïntroduceerd. Ben nu ook bezig met een proefje met geurende soorten. Tijdens Kom in de Kas konden bezoekers de geur associëren met een item op tafel als pepermunt, cola en citroen.”

  Hebben jullie last van krapte op de arbeidsmarkt?

  „Met mijn man en een vaste kracht weten wij ons aardig te redden met enkele zaterdaghulpen als aanvulling. Mede doordat onze bedrijfsactiviteiten elkaar ook goed opvolgen. En ons grote assortiment fuchsia’s en pelargoniums maakt het ook niet eenvoudig om zo maar iemand aan het werk te zetten.”

  Hoe breng jij jouw vrije tijd door?

  „Ik ben dol op alles wat groeit en bloeit. Als ik niet op de kwekerij bezig ben dan ben ik wel aan het tuinieren in mijn eigen tuin.”

  Hebben dochters of zonen nog interesse in het bedrijf?

  „Niet echt, onze dochter van 22 en zonen van respectievelijk 25 en 18 zijn allemaal een andere kant op gegaan. Ze doen niets met de groene genen van hun ouders. En dat is verder prima.”

  Vakgenoten is onze vaste rubriek in Vakblad voor de Bloemisterij over mensen in de sierteeltsector. Wil je ook een keer in beeld? Neem dan contact op met de redactie.

   

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar