Vakgroep niet blij met bladvlo tegen duizendknoop

Er wordt momenteel onderzocht de invasieve Japanse duizendknoop kan worden bestreden met de Japanse bladvlo. LTO vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen is hier niet blij mee en heeft vragen gesteld bij de Nvwa.

Bladvlo Japanse duizendknoop

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een exotisch organisme in de natuur mag worden uitgezet ter bestrijding van een schadelijke plantensoort. Doel is de bestrijding van Japanse duizendknoop. Volgens onderzoekers is het insect niet schadelijk voor de inheemse beplanting in Nederland. De vakgroep zet echter kanttekeningen bij het project. Jan Veltmans: „Wat doet de het beest op cultuurgewassen? Wat als blijkt dat het beest zich niet beperkt tot de Japanse duizendknoop? Is het sowieso wel verstandig om moedwillig een plaaginsect uit te zetten in de natuur?”

In de komende maanden worden op een aantal locaties met Aziatische duizendknoop in Nederland duizenden exemplaren van de bladvlo losgelaten. Vervolgens wordt gemonitord in hoeverre ze onder Nederlandse weersomstandigheden overleven en zich voort kunnen planten. Daarna wordt onderzocht of ze in het veld ook de Nederlandse winter kunnen overleven.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan Rombouts
Johan Rombouts
3 jaren geleden

Ik vind het ook niet slim om zoiets in huis te halen. Deze bladvlo doodt de plant niet, dus wat heb je er aan?
Als dadelijk blijkt dat hij toch de siergewassen lekkerder vindt zit de boomkwekerij met zijn steeds minder toegelaten middelen met de gebakken peren. Wie gaat dit dan betalen?

Hans Groenendijk
Hans Groenendijk
3 jaren geleden

In Australie zouden ze zeggen: “het is bij de konijnen af”
Maar goed door de introductie van internet, steeds goedkopere vliegreizen, exotische vissen, reptielen en andere diersoorten is de beer toch al los. De introductie van waterpest als aquariumplantje heeft ook de nodige (onaangename?) gevolgen voor sloten en plassen. En de klimaatsverandereing draagt er ook mooi aan bij.
Wellicht beter proberen om te gaan met het ongemak en alternatieve opties bedenken en ontwikkelen voor soorten die zich toch al eenmaal gevestigd hebben. Eco-tourisme is een mooi voorbeeld van een zich nauwelijks te remmen verspreiding van een diersoort (homo sapiens) 🙂