Van afstand lijkt Royal FloraHolland op een communistische staat

Teletekstpagina 819, een begrip onder Nederlandse voetballiefhebbers. Meerdere generaties zijn opgegroeid met teletekst en het vierde dit jaar zijn 40-jarig bestaan. Volgens de staatsomroep komt er nog lang geen einde aan dit instituut, omdat er elke dag miljoenen mensen gebruik van maken. De kracht van teletekst zit in het verschaffen van informatie op een simpele maar zeer overzichtelijke manier.

Hoe anders gaat dit bij Royal FloraHolland? Enkele weken geleden werd FloraNext afgesloten en nu gebruiken we Floriday Insights. Om maar met de deur in huis te vallen, wat een deceptie! Het past binnen deze tijd, alles moet er hip uitzien, functionaliteit is niet meer hot.

Ik groeide op in een generatie die geen handleidingen leest. Apparatuur en software spreken tegenwoordig voor zich. Niet bij Insights, ‘Je moet de instructievideo op YouTube bekijken’. Ik ben niet de enige die deze marteling van 45 minuten heeft overgeslagen gezien de 100 views op YouTube. Gelukkig heeft RFH de instructievideo’s van FloraneXt ook online staan. Video’s van 2 tot 4 minuten.

De naam past overigens goed, het is heel veel inzicht, maar het overzicht is zoek. Meest schrijnende aan het hele Insights-verhaal is dat het ongeschikt is om op de mobiel te openen. FloraneXt ging daar wel goed mee om. De overgang naar Insights is een pijnlijk voorbeeld dat er veel mis is binnen Royal FloraHolland. Een duidelijke langetermijnvisie gericht op het versterken van de positie van de kweker is er niet. Dat is schrijnend als je een coöperatie van kwekers bent. Als je naar het beleid kijkt dan denk je dat het een coöperatie van kopers is.

Van afstand lijkt Royal FloraHolland ontzettend op een communistische staat. Ze geeft geld uit aan megalomane projecten waar niemand voordeel uithaalt. Onze CEO misstaat niet in het Kremlin van de jaren ’60. En nu recent Floriway. Concurrentie weghalen en onderbrengen in het grote Royal FloraHolland staatsapparaat. Past precies in het plaatje.

Nu we aan het einde van 2020 zijn, kijken we terug op een zeer bijzonder jaar waar we als sector beter doorheen zijn gekomen dan dat we begin april durfden dromen. Het laat nog maar weer eens de kracht van onze sector zien. Nu nog een veiling die actief bijdraagt aan het versterken ervan. Mijn voorstel voor 2021 is om FloriSay te introduceren als vervanger van de ALV, in mijn ogen blijft er behoefte aan een soortgelijk middel.

Thomas Fransen,

General manager Timaflor, Kenia

Lees hier de vorige column van Thomas

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees van Egmond
Kees van Egmond
3 maanden geleden

Volgens mij zijn er nog geen giftige onderbroeken aangetroffen op de veiling…

Marco v.d. Arend
Marco v.d. Arend
3 maanden geleden

Zeer goed verwoord van wat mijn ideeën zijn over de veiling. ik ben al een jaar of 27 lid van de coöperatie maar de laatste jaren is het niet meer van mij, heb ik het gevoel. Dat is een heel slecht voorteken en ik denk zeker dat het nodig is om de ALV terug te laten komen en weer een dagelijks bestuur van kwekers met een randje grond onder hun nagels te zien.