Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Van Dam trekt € 2 miljoen uit voor Nationale Proeftuin Precisielandbouw

Van Dam trekt € 2 miljoen uit voor Nationale Proeftuin Precisielandbouw

0

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (EZ) trekt ruim € 2 miljoen uit voor het opzetten van een Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Deze nieuwe instelling moet de nieuwste uitvindingen, prototypes en technologieën voor precisielandbouw in de praktijk gaan testen en door ontwikkelen, zo kondigde de bewindsman vandaag aan tijdens een werkbezoek aan Bunnik Plants in Bleiswijk.

 

Bij de potplantenkwekerij kreeg Van Dam een demonstratie van een drone te zien die boven roltafels met planten vloog. De Nationale Proeftuin Precisielandbouw is onder meer bedoeld om drones te ontwikkelen die – ook in de glastuinbouw – ziekten en plagen in het gewas kunnen opsporen. Daardoor kunnen telers eerder maatregelen nemen, wat een besparing op gewasbeschermingsmiddelen kan opleveren.

 

Van Dam: „De Nederlandse land- en tuinbouw is internationaal toonaangevend. Om dat te blijven, moeten we investeren in vooruitgang. Dat helpt onze boeren en tuinders, en is goed voor onze technologische bedrijven. Met de kennis en de technologie die we in de proeftuin marktrijp maken, kunnen we de land- en tuinbouw efficiënter én duurzamer maken. Zo behouden we onze koppositie en kunnen we ook in de toekomst blijven bijdragen aan de wereldwijde opgave om genoeg eten te produceren.”

 

De ruim € 2 miljoen van EZ komt de komende vier jaar beschikbaar voor de eerste fase van de proeftuin. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven daarbovenop € 8 miljoen, zodat het project in totaal op € 10 miljoen kan rekenen.