Van der Tak: ’Tuinbouw en duurzame energie zijn het nieuwe goud’

„De toekomst van de greenport is in een paar woorden te vatten: tuinbouw en duurzame energie zijn het nieuwe goud en de wereld ligt aan onze voeten.” Dat zei de Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak in zijn nieuwjaarstoespraak op 4 januari in de Oude Kerk van Naaldwijk.

In zijn speech, die een optimistische toonzetting had, benadrukte de burgervader het belang van de greenport. „Wij willen een bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen, en door de sierteelt ook aan hun geluk. Werken aan de kwaliteit van leven.’’ Daarbij speelt de transitie naar een tuinbouw die duurzame energie gebruikt en produceert volgens hem een belangrijke rol.

Van der Tak wees in dat kader op het besluit dat de Westlandse gemeenteraad dit jaar gaat nemen over de Warmterotonde, een project waarmee € 750 miljoen is gemoeid. Door dit warmtenetwerk is volgens de burgemeester minder aardgas uit Slochteren nodig en zal er meer aardwarmte uit het Westland worden gebruikt.

Greenport Holland
De lobbyorganisatie Greenport Holland moet volgens Van der Tak verder worden vernieuwd. Bestaande overlegfora- en platforms passen daar volgens hem niet langer in. „Het zou één organisatorische samenwerking moeten zijn, met bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden onder één noemer, één Greenport Holland.”