‘Van het wijzen naar anderen wordt een sector niet beter’

Wat hoor en lees ik dat toch vaak de laatste tijd: commitment van de handel. Aanleiding op dit moment is het voornemen van Royal Floraholland om aanvoerders milieuregistratie en later certificatie op te leggen. Een grote groep vooral kleine aanvoerders kijkt naar haar afnemers en vindt dat de handel zich onvoldoende committeert aan het kopen van duurzaam geproduceerde producten.

Ik snap dat er gekeken wordt naar afnemers, maar van het wijzen naar anderen is een sector nog nooit beter geworden. Teelt én handel zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het verduurzamen van de keten.

Velen nemen daarin nu al hun verantwoordelijkheid. Aan beide zijden nemen vooral de grotere bedrijven het voortouw. Er wordt samengewerkt in organisaties als MPS (al 25 jaar), FSI en in het IMVO-convenant om er maar een paar te noemen.

 

 

Aan afnemerszijde zien we dat vooral de retail steeds strengere eisen stelt. Ook vanuit de bloemistenhoek komt meer en meer de vraag naar aantoonbaar duurzaam geproduceerde sierteeltproducten.

Los van de vraag of de markt om milieuregistratie en -certificatie vraagt, heeft iedere ketenpartij een eigen verantwoordelijkheid. Ieder zichzelf respecterend bedrijf wil toch zijn steentje bijdragen om het ‘groene’ imago van onze producten hoog te houden?

Beren op de weg

Ik zie bij steeds meer handelshuizen dat duurzaam inkopen en handelen een item is. Steeds meer van hen sluiten zich bij FSI aan en leggen zichzelf daarmee een hoog percentage duurzame inkoop op. Niet alle inkopers houden zich hieraan, maar zij worden hierop, zo hoor ik van de CEO’s in het klantenplatform, wel aangesproken en afgerekend.

Een groep kwekers ziet vooralsnog alleen maar beren op de weg, omdat een groep handelsbedrijven nog geen vraag heeft en zich niet committeert. Juist om deze groepen te stimuleren nemen ook VGB en RFH hun verantwoordelijkheid.

Wij gaan met de koplopers uit beide achterbannen en met voorbeelden uit andere sectoren laten zien dat duurzaam produceren en duurzaam inkopen een must is. We pakken in het belang van onszelf, onze afnemers en onze omgeving de handschoen samen op. Stop met het wijzen naar die ander.

Commitment is nodig van de handel, maar net zo goed als van die nog niet gecertificeerde kweker.

Matthijs Mesken,

Directeur VGB

Lees hier meer columns van Matthijs

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties