Van kruiden naar eetbare bloemen is kleine stap

Voor Van Vugt Kruiden in Ridderkerk was de stap van kruiden naar eetbare bloemen een kleine stap. Beide teelten zijn ontstaan uit wensen van klanten. Met een geheel nieuwe kas van 1 ha voor exclusieve kruiden en eetbare bloemen streeft Piet van Vlugt binnen twee jaar naar 100% eigen eetbare bloemen jaarrond. Verder wordt geëxperimenteerd met andere teeltmethoden.

Wat halverwege de jaren negentig is begonnen met de vraag van enkele klanten is uiteindelijk vanaf 2003 de corebusiness geworden van Piet en Cees van Vugt: de teelt van snijkruiden in de grond. Eenmaal in de bijzondere smaakmakers kloppen klanten ook in 2005 voor eetbare bloemen en babyleafs. Alles wordt net als de snijkruiden klantgericht geteeld en verpakt.

Inmiddels 15 soorten

Begonnen met violen is het assortiment eetbare bloemen uitgebreid naar 15 soorten met onder meer anjers, begonia, orchidee, rozen, geraniums, jasmijn, zinnia, fuchsia en leeuwenbek. Bij elk nieuwe soort is het altijd weer de uitdaging de bloemen continu te kunnen oogsten.

Het bedrijf wil namelijk graag jaarrond het gehele assortiment leveren. Dat lukt het bedrijf zelf in de zomermaanden; in de winterperiode (november tot april) ligt de eigen productie op 60%. De overige 40% wordt geïmporteerd. In de nieuwe kas streeft de kruidenteler ernaar om over twee jaar dit te hebben verhoogd naar 100%.

Eetbare bloemen zijn en blijven een niche bij Van Vugt Kruiden. Waren in het begin enkel horecazaken geïnteresseerd, nu vinden eetbare bloemen ook hun weg naar de groothandel en enkele supermarkten.

Lees de gehele bedrijfsreportage in de Bloemisterij 5/2020 of online.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties