VBN verplicht vermelding aantal stelen per bos

De Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) gaat alle aanvoerders van snijbloemen verplichten om informatie over het aantal stelen per bos te vermelden.

Voor bijna alle snijbloemen gaat de verplichte vermelding van L11 in per 1 januari 2019. Voor de gewasgroep roos is die verplichting er al. Voor hen geldt dat zij kenmerk L11 (aantal stelen per bos) per 1 december 2018 net als iedereen op positie 5 in de aanvoerinformatie gaan melden. Momenteel gebruikten rozentelers daarvoor nog positie 2. Meer info via deze link

Voor ongeveer 70% van alle snijbloemen is het vermelden van het aantal stelen per bos nog niet verplicht. Om die reden vermelden telers kenmerk L11 daarom vaak niet in hun Electronische Aanvoer Brief (EAB).

De belangrijkste twee redenen voor de VBN om bovenstaande maatregel en standaardisatie in te voeren is het voorkomen van fouten in het logistieke proces van klanten. Daarnaast vereenvoudigt het de verkoop via de webshops van klanten. Einddoel is lagere kosten bij klanten en meer tevreden consumenten, want dat kan leiden tot betere prijsvorming en meer omzet.
Alle aanvoerders van snijbloemen moeten het aantal stelen per bos (kenmerk L11) straks op positie 5 in de (digitale) aanvoerinformatie meegeven. De VBN raadt hen aan om dat tijdig met hun softwareleverancier te organiseren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties